4.5/5 uit 64 reviews
Factoring

Welk factoring bedrijf past bij jou?

09 januari 2023

Wil je ook niet te lang wachten op de uitbetaling van jouw facturen? Dan is een factoring bedrijf wellicht iets voor jou. Maar welke moet je kiezen? Zodra je online op zoek gaat vind je verschillende factoring bedrijven en komt er een hoop informatie op je af. In dit artikel geven wij je vijf tips om je keuze makkelijker te maken.

5 tips om factoring bedrijven te vergelijken

Voor een onderneming in de groei is het inschakelen van een factoring bedrijf ideaal. Je facturen worden binnen 24 uur uitbetaald, je vergroot dus je cashflow, waardoor je kunt blijven investeren in groei. Omdat de keuze in factoring bedrijven ruim is, kan het lastig zijn te bepalen welke het beste bij jou past. Om de keuze makkelijker te maken geven we hieronder 5 tips. Bij het vergelijken van de verschillende factoring bedrijven zijn er namelijk een aantal zaken waar je op kunt letten.

Factoring bedrijven vergelijken (5 tips)

Tip 1: faillissementsrisico

De eerste tip is om goed te letten op de voorwaarden. Een van de voorwaarden die een factoringbedrijf aan kan bieden is de afdekking van het faillissementsrisico. Niet alle factoringbedrijven verzekeren dit risico. Op het moment dat het risico op faillissement voor je wordt verzekerd kan dit je een hoop zorgen en kosten schelen. De controle op kredietwaardigheid van je klant hoef je niet langer zelf op voorhand te onderzoeken. Dit scheelt je zowel tijd als kosten. Daarnaast kun je zorgeloos zaken doen met je klant, omdat je zeker weet dat je geen financieel risico loopt.

Tip 2: debiteurenbeheer

Het debiteurenbeheer is een onderdeel dat een factoringbedrijf van je kan overnemen en een voorwaarde waar je goed op kan letten. Het voordeel is dat je af bent van de administratieve afhandeling van de factuur, als een factoringbedrijf jouw debiteurenbeheer overneemt. Jij hoeft in dat geval niet meer te monitoren wanneer je factuur vervalt en bij te houden wanneer je het verdere debiteurenbeheer dient uit te voeren. Een ander bijkomend voordeel is dat jouw klantrelatie commercieel kan blijven.

Tip 3: kosten

Vergelijk de verschillende kosten en bekijk welke voorwaarden daarbij horen. Het is handig om op voorhand te bekijken welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Wil je graag tijd besparen? En geen zorgen meer hebben rondom het debiteurenbeheer van jouw facturen? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in je keuze. Bekijk in dit geval de kosten voor factoringbedrijven die dezelfde voorwaarden hanteren.

Daarnaast is het goed om te controleren of een factoringbedrijf geen bijkomende kosten berekend. Zo zijn er factoringbedrijven waarbij je inschrijfgeld betaald of kosten per kredietcheck op jouw opdrachtgever. Deze kosten staan in een offerte aangegeven, dus neem deze goed onder de loep en staar je niet blind op de factorfee.

Tip 4: flexibel

Is de dienstverlening flexibel? Of zit je voor langere tijd vast aan een contract? En wat vind je zelf prettiger? Dan weet je namelijk ook gelijk of je een match bent voor American factoring of traditionele factoring. Er zijn veel factoringbedrijven die American factoring aanbieden. Hierbij heb je de keuze welke factuur je wel of niet indient. In tegenstelling tot traditionele factoring. Bij deze vorm wordt van je verwacht dat je je gehele facturatie overdraagt aan het factoringbedrijf.

Tip 5: klik met het factoringbedrijf

Als laatste tip raden wij je aan om altijd even telefonisch contact op te nemen met verschillende factoringbedrijven. Hierdoor kun je aanvoelen of het bedrijf je aanspreekt en of de wijze van communicatie voor jou prettig is. Bij een samenwerking heb je namelijk geregeld contact met het factoringbedrijf, dus het is belangrijk dat je hier een goed gevoel aan overhoudt.

Extra tips bij het kiezen

Gemak

Gemak dient de mens, dus waarom zou het indienen van facturen veel tijd of moeite moeten kosten? Een goed punt om op te letten is of het factoring bedrijf gebruik maakt van een online portal. En is het mogelijk om je facturen via een app in te dienen? Zeker wanneer je veel facturen wil laten voorfinancieren is het fijn als het indienen ervan snel en gemakkelijk kan.

Ervaring

Het is belangrijk na te gaan hoeveel ervaring het factoring bedrijf heeft. Hoe lang bestaat het bedrijf al? Werken er professionals uit de branche? Beschikt het over de juiste expertise en is het bestand tegen economische tegenvallers? Hoe meer ervaring hoe beter.

Waarom een factoringbedrijf?

Na het kiezen van het juiste factoring bedrijf kun je genieten van de vele voordelen dat het met zich meebrengt. We sommen hieronder de 4 belangrijkste voordelen van het inschakelen van een factoring bedrijf voor je op.

4 voordelen van factoring bedrijven

1. Niet meer wachten op je geld

Je factuur wordt binnen 24 uur uitbetaald. dus je hoeft nooit meer zorgen te maken of jouw klant zich houdt aan de betalingstermijn. Je houdt je cashflow op orde en je kunt je blijven focussen op de groei van je onderneming.

2. Lage kosten

Je betaalt slechts een klein percentage van het factuurbedrag. Bij de meeste factoring bedrijven kun je zelf kiezen welke facturen je laat voorfinancieren en welke niet. Je hebt de kosten dus geheel zelf in de hand.

3. Ook geschikt voor startende ondernemers

Omdat er geen minimale omzet eisen gelden voor het gebruik maken van factoring is het beschikbaar voor veel ondernemers. Ook starters en kleine ondernemingen kunnen gebruik maken van deze financieringsvorm. Tevens hoef je geen uitgebreide documentatie aan te leveren om klant te worden.

4. Geen zorgen om wanbetalers

Het factoring bedrijf neemt het debiteurenbeheer van je over. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over wanbetalers, want ook dat risico wordt overgenomen door het factoring bedrijf.

Direct aan de slag? Probeer o2Factoring nu uit met één factuur

Ben je benieuwd wat o2Factoring voor jouw onderneming kan betekenen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met 1 factuur. Onze medewerkers staan voor je klaar!