4.6/5 uit 66 reviews
Factoring

Traditionele factoring

11 april 2023
Traditionele factoring

Op het gebied van factoring zijn er twee vormen te onderscheiden namelijk: traditionele factoring en American factoring. De vorm van factoring die o2Factoring aanbiedt is American factoring. Bij American factoring verkoop je facturen individueel. Met andere woorden, je hebt de mogelijkheid om elke factuur afzonderlijk over te dragen aan de factoring organisatie. In deze blog laten we American factoring even voor wat het is en duiken we verder in de traditionele vorm van factoring.

Wat is traditionele factoring?

In de wereld van zakelijke financiën is traditionele factoring een bekende term. Traditionele factoring is een vorm van financiering waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. In ruil hiervoor ontvangt het bedrijf direct een percentage van de waarde van die facturen of te wel de factorfee. Deze specifieke vorm van factoring is echter niet erg flexibel, omdat je verplicht bent om elke factuur bij het factoringbedrijf in te dienen.

Bedrijven die traditionele factoring aanbieden, laten doorgaans het beheer van debiteuren en het bijbehorende risico bij de klant liggen. Dit betekent dat de klant zelf verantwoordelijk is voor deze taken. Bij traditionele factoring worden doorgaans vaste kosten of een percentage van de totale omzet in rekening gebracht. Vooral grote bedrijven maken gebruik van deze vorm van financiering. Dit komt omdat deze vorm van factoring loont in het geval van een grote omzet (>2,5 miljoen).

Het voordeel van traditionele factoring

Traditionele factoring biedt jou als ondernemer meer zekerheid. Meestal is traditionele factoring gunstiger dan alternatieve factoring methoden. Dit komt doordat het tarief wordt toegepast op een relatief groot bedrag, namelijk de totale omzet. Bovendien nemen bedrijven die traditionele factoring aanbieden vaak meer facturen over, aangezien de eisen voor debiteuren minder streng zijn. Dit komt doordat er door de overname van het gehele debiteurenrisico meer mogelijkheden zijn om de risico’s te spreiden.

Ben je liever niet gebonden aan een langdurig contract? Overweeg danAmerican factoring als een alternatief.

Zitten er ook nadelen aan traditionele factoring?

Een minpunt van traditionele factoring is dat deze vorm van factoring niet erg flexibel is. Op de lange termijn moet je elke factuur aan het factoringbedrijf overdragen. Bovendien moet je als bedrijf aan bepaalde criteria voldoen, zoals het behalen van een bepaalde omzet en een bestaansduur van een aantal jaren.

Kosten van traditionele factoring

Wanneer je kiest voor traditionele factoring, breng je je gehele debiteurenportefeuille onder bij de factormaatschappij. Je betaalt een vast bedrag of een bepaald percentage van je gehele omzet aan kosten. Deze kosten liggen vaak lager dan bij American factoring. Om in aanmerking te komen voor traditionele factoring moet je echter wel aan bepaalde omzeteisen en andere garanties voldoen. De kosten hangen af van een aantal verschillende zaken. Denk hierbij aan de betalingstermijnen van je facturen en de kredietwaardigheid van je debiteuren. Ook wordt er gekeken naar de spreiding van je omzet over jouw debiteuren. Heb je een groot aantal debiteuren en is je omzet hierover goed verdeeld? Dan is je tarief vaak lager.

Is traditionele factoring iets voor jouw bedrijf?

Ben je geïnteresseerd in traditionele factoring of zoek je naar de beste factoring oplossing voor jouw bedrijf?