4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Financiële goede voornemens

29 december 2023

Het einde van 2023 is van start gegaan en 2024 staat om de hoek. Waar je persoonlijk misschien goede voornemens hebt op het gebied van meer tijd voor jezelf, vitaler worden of focus op persoonlijke ontwikkelingen zijn er ook financiële goede voornemens te bedenken. Deze voornemens zijn er om jouw bedrijf sterker te maken en groei te realiseren.

Neem je klantenbestand onder de loep

In je huidige klantenbestand kunnen veel kansen liggen. Denk bijvoorbeeld eens aan klanten die al een tijdje geen gebruik hebben gemaakt van jouw dienst of product. Deze oud klanten zijn misschien wel geïnteresseerd als jij bij hen terugkomt met een interessant aanbod. Maar er kan ook veel potentie in je huidige klantenbestand zitten, want ook de behoeften van je huidige klanten veranderen. Daarom is het belangrijk om je klantenbestand goed onder de loep te nemen en te bekijken of er nog interessante klanten bij zitten die je nog eens kan benaderen om het nieuwe jaar succesvol mee af te trappen.

Je debiteurenbeheer op orde

Het jaar wil je administratief goed afsluiten, zodat je het nieuwe boekjaar weer op een schone lei begint. Hier hoort ook bij dat je debiteurenbeheer op orde is. Je wilt het openstaande debiteurensaldo zo klein mogelijk houden en actief debiteurenbeheer voeren op debiteuren die nog niet betaald hebben. Zo beperk je de afschrijvingen én begin je het jaar met een frisse start.

Betalingstermijn debiteuren en crediteuren

Als ondernemer heb je te maken met de betalingstermijn die je hanteert voor de betaling van de facturen die jijzelf uitstuurt, maar heb je ook te maken met de betalingstermijn die jouw crediteuren hanteren voor de facturen die jij moet betalen. Als deze betalingstermijnen ver uit elkaar liggen, kan dit een financiële spagaat veroorzaken. Dit gebeurt als je jouw crediteuren eerder moet betalen dan dat jij je inkomsten binnenkrijgt. Bekijk hoe jouw situatie hiervoor staat en bespreek met zowel je debiteuren als crediteuren of er wellicht mogelijkheden zijn om de betalingstermijn aan te passen.

Maak je cashflow inzichtelijk

Bij het op orde hebben van je administratie hoort ook een inzicht in je cashflow. Voor je onderneming is het belangrijk dat je cashflow doorstroomt en dat deze altijd in beweging is. Stagneert dit omdat je bijvoorbeeld in de knoei komt met betalingstermijn, zoals hierboven is omschreven, of omdat je liquide middelen tekort komt dan is het zaak om in actie te komen.

Is je cashflow toe aan verbetering?

Kom jij erachter dat je cashflow toe is aan verbetering? Dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Ligt het probleem in de betalingstermijnen van je debiteuren en crediteuren, ligt het probleem in een tekort aan liquide middelen of is jouw openstaand debiteurensaldo veel te groot? Dit zijn een aantal voorbeelden waar je cashflow op kan vastlopen. Een goed startpunt is om dit door middel van een goede administratie te achterhalen. Je zult zien dat een aantal problemen zich vanzelf oplossen als jij je administratie goed op orde hebt. Want een goede administratie betekent dat je een goed overzicht hebt over je debiteurenbeheer en dat je actie hebt ondernomen op facturen die te laat betaald zijn. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je openstaand debiteurensaldo geminimaliseerd wordt.

Heb je al aan factoring gedacht?

Vind je het debiteurenbeheer maar een tijdrovend en intensief klusje en wil je in plaats van 30 dagen wachten op je geld je geld direct op je rekening ontvangen? Dan biedt factoring een mooie oplossing. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen namelijk direct uitbetaald en wordt het debiteurenbeheer uit handen genomen. Daarnaast is het risico op faillissement verzekerd, waardoor jij zorgeloos kan ondernemen.


Heb je interesse in factoring? Of wil je meer weten over factoring? Neem dan contact met ons op.