4.6/5 uit 66 reviews
Ondernemen

Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de plannen voor het MKB?

16 september 2024
20221018 o2 Factoring 02
Amy
Amy
Marketing

Prinsjesdag 2024, zoals elk jaar worden er tijdens deze dag nieuwe maatregelen en veranderingen aangekondigd die invloed kunnen hebben op het MKB (midden- en kleinbedrijf). Voor jou als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen, zodat jij je hierop goed kan voorbereiden. In dit blog bespreken we de belangrijkste punten voor MKB’ers en geven we handige tips om je bedrijf gezond te houden.

1. Belastingverlaging voor het MKB

Eén van de positieve veranderingen in de begroting voor 2024 is een geplande belastingverlaging voor het MKB. De overheid erkent het belang van ondernemers en wil hen ondersteunen door de belastingdruk te verlagen. Dit kan zorgen voor extra financiële ruimte binnen jouw bedrijf, wat je kunt inzetten voor groei, investeringen of het verbeteren van je concurrentiepositie.

Tip: Maak gebruik van de extra ruimte door te investeren in innovatie, personeelsontwikkeling of bedrijfsuitbreiding. Zo profiteer je optimaal van de lagere belastingdruk.

2. Arbeidsmarkt: Verhoging van het minimumloon

Er is veel aandacht voor de arbeidsmarkt in 2024, en één van de maatregelen die impact zal hebben op veel MKB-bedrijven is de geplande verhoging van het minimumloon. Dit betekent dat de loonkosten zullen stijgen, vooral voor bedrijven met veel werknemers in lagere loonschalen.

Tip: Houd rekening met deze stijging in je begroting en bedrijfsplanning. Denk na over manieren om de productiviteit te verhogen en kosten te besparen, bijvoorbeeld door te investeren in digitalisering en automatisering.

3. Meer aandacht voor duurzaamheid en investeringssubsidies

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema in 2024. De overheid stimuleert MKB'ers om te investeren in groene energie en duurzame bedrijfsvoering, onder andere door subsidies en belastingvoordelen voor milieuvriendelijke investeringen.

Tip: Bekijk welke subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn voor jouw bedrijf. Investeren in duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook op lange termijn kosten besparen, bijvoorbeeld door lagere energierekeningen.

4. Wetgeving en regelgeving voor het MKB

De regels rondom arbeidscontracten, flexibele arbeid en sociale zekerheid blijven in beweging. Er wordt steeds meer nadruk gelegd op de bescherming van werknemers, wat kan betekenen dat sommige vormen van flexwerk duurder of minder aantrekkelijk worden. Daarnaast blijft het belangrijk om op de hoogte te zijn van wetgeving rondom schijnzelfstandigheid en de Wet DBA, als je werkt met zelfstandigen of freelancers.

Tip: Zorg dat je op de hoogte blijft van nieuwe regels en pas je personeelsbeleid aan waar nodig. Dit voorkomt problemen met naleving en zorgt ervoor dat je flexibel kunt inspelen op veranderingen.

5. Cashflowbeheer: Belangrijker dan ooit

Met stijgende loonkosten, hogere energielasten en een krappe arbeidsmarkt, kan de druk op je cashflow toenemen. Voor veel MKB'ers is een gezonde cashflow cruciaal om te kunnen blijven investeren en groeien.

Tip: Overweeg om gebruik te maken van factoring. Wij zorgen ervoor dat je facturen direct worden betaald, zodat je niet afhankelijk bent van lange betaaltermijnen en altijd de financiële middelen hebt om te blijven ondernemen.

Hoe kan o2Factoring je helpen?

Bij o2Factoring begrijpen we de uitdagingen waar het MKB mee te maken heeft. Door gebruik te maken van onze factoringdiensten kun je snel over je geld beschikken en hoef je je geen zorgen te maken over late betalingen. Dit geeft je meer financiële ruimte om te blijven groeien.