Geplaatst op: 4 maart 2021

Cessie vordering uitgelegd

Een vordering koop je net als een auto of huis op naam. De overdracht van een vordering wordt in juridische termen cessie  genoemd. Hoe het cederen van een vordering precies in zijn werk gaat en hoe factoring een oplossing kan bieden vertellen wij je in dit artikel.

Wat is cederen van een vordering?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt besluiten om een vordering te cederen. Een voorbeeld van cederen: als je een oninbare vordering aan een incassobureau wilt verkopen of omdat je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van factoring. In dit artikel richten we ons op een cessie vordering door middel van factoring.

Hoe werkt dat precies, een vordering cederen?

Het cederen van een vordering gaat als volgt in zijn werk. De persoon die de cessie vordering ter overdracht stelt is een  cedent en de persoon aan wie de vordering wordt overgedragen wordt cessionaris genoemd. De persoon die uiteindelijk de vordering dient te betalen is de debitor cessus. Om de juridische terminologie even in een simpel voorbeeld te gieten;

Jij (cedent) draagt je vordering over aan een factoringmaatschappij (cessionaris). De factoringmaatschappij int hierna de vordering bij jouw klant (debitor cessus). Voor de overdracht van de vordering betaal je de factoringmaatschappij. Vaak worden de factoringkosten berekent als een percentage van de vordering.

Wat zijn de vereisten voor een cessie vordering?

Er zijn verschillende eisen waar aan voldoen moet worden bij een cessie vordering. Ten eerste moet er logischerwijs een vordering zijn, waarbij het duidelijk is wat en op wie er gevorderd wordt. De cessie moet worden vastgelegd in een akte van cessie. Bij een openbare cessie is het daarnaast ook een vereiste dat de schuldenaar (debitor cessus) hiervan op de hoogte is. Als dit niet het geval is dan is er sprake van een stille cessie.

Rechten en plichten bij een cessie

De derde partij (cessionaris), oftewel de persoon aan wie de vordering is overgedragen, krijgt door middel van de cessie dezelfde rechten als de eerste schuldeiser (cedent). Voor de persoon die de vordering dient te betalen (debitor cessus) veranderd er niets.

Verschillende partijen

Het cederen van een vordering kan via verschillende partijen. Bijvoorbeeld via een incassobureau. Een incassobureau wordt vaak ingeschakeld op het moment dat je na het verstrijken van de betalingstermijn geen betaling ontvangt. In dit artikel richten we ons op factoring. Ook aan een factoringmaatschappij kun je een vordering cederen. Het is alleen zo dat de cessie dan niet plaatsvindt op het moment dat er geen betaling is. Oftewel na de betalingstermijn, maar op het moment dat de vordering de deur uit gaat.

Waarom een vordering cederen dankzij factoring?

Factoring is een unieke manier om toegang te verkrijgen tot liquide middelen. Zonder hiervoor een schuld aan te gaan. Het geld wat je ontvangt is immers geld waar je zelf hard voor hebt gewerkt. Je ontvangt het geld alleen sneller op je rekening, i.p.v. de betalingstermijn af te wachten.

Op het moment dat je gebruik maakt van factoring profiteer je van de volgende voordelen:

 • Directe uitbetaling – binnen 24 uur ontvang je het geld op jouw rekening.
 • Debiteurenbeheer – de administratieve afwikkeling van je vordering nemen wij van je over.
 • Faillissementsrisico – wij verzekeren je vordering(en) tegen het risico op faillissement van de debiteur.

Overweeg jij om je vordering te cederen aan een factoringmaatschappij? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte en wij beantwoorden graag je vragen.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen