4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Debiteurenrisico

10 januari 2023

Wanneer je klanten een betalingstermijn hanteren dan verleen je in feite een krediet aan je klant voor die periode. Hier hoort een risico bij, het debiteurenrisico. Je loopt risico dat je debiteur failliet gaat in die periode of dat je debiteur niet/of te laat betaalt.

Wat is debiteurenrisico?

De betekenis van debiteurenrisico is plat gezegd het risico dat je geld misloopt. Dit kan veroorzaakt worden door een faillissement van je debiteur, maar ook door een debiteur die bijvoorbeeld een factuur niet betaald. Dit risico heeft directe gevolgen voor jouw eigen liquiditeit. Sterker nog, een hoog debiteurensaldo is een van de meest voorkomende redenen dat bedrijven failliet gaan.

Het is belangrijk om je op voorhand in te dekken voor dit financieel risico. Zo kan je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen in je facturatieproces en in het aanname traject van een nieuwe klant. Denk hierbij aan het op voorhand verzamelen van kredietinformatie over je debiteur of (gedeeltelijke) vooruit facturatie. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant.

Verklein je debiteurenrisico samen met o2Factoring

O2Factoring betaalt niet alleen direct je facturen uit, maar verzekerd ook je risico op faillissement en neemt je debiteurenbeheer uit handen. Oftewel je hebt niet alleen direct beschikking over je factuurbedrag, maar ook je debiteurenrisico wordt hierdoor automatisch kleiner. Ten eerst door de verzekering van het faillissementsrisico. Bij een samenwerking met o2Factoring wordt er op voorhand een controle uitgevoerd op je klant. Binnen deze controle wordt de beschikbare kredietinformatie bekeken. Op basis van deze informatie wordt er een inschatting van het financieel risico gemaakt. Bij een te groot financieel risico wordt je klant als niet kredietwaardig beschouwd en kunnen wij helaas geen factoring aanbieden. Bij een kredietwaardige klant helpen wij je graag verder.

Zelf je debiteurenrisico verkleinen kost tijd en geld

Op het moment dat je zelf kredietinformatie op gaat vragen van je debiteur dan zitten hier vaak kosten aan verbonden. Denk hier bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om rapportages op te vragen bij de KVK. Daarnaast is er enige financiële kennis nodig om deze informatie goed te kunnen lezen. Houd er rekening mee dat als je dit zelf wilt doen er kosten en tijd ingestoken moet worden. Dit geldt ook voor het debiteurenbeheer.

Het goed uitvoeren van je debiteurenbeheer is ook een mogelijkheid om je debiteurenrisico te verkleinen. We hebben hier verschillende blogs over geschreven waar wij je tips geven om je debiteurenbeheer goed uit te voeren. Ook hierbij is het belangrijk dat je tijd en energie steekt in dit proces.

Hoe werkt o2Factoring?

O2Factoring is opgezet door ondernemers, voor ondernemers. Wij begrijpen dat jouw tijd waardevol is en dat de administratie niet het klusje is waar jij de meeste tijd aan kwijt wilt zijn. Door gebruik te maken van factoring heb je meer tijd over om je te focussen op het ondernemen. Het proces is simpel en flexibel.

  1. Upload je factuur, in eigen lay-out, in de factoringportal van o2Factoring.
  2. Wij versturen je factuur automatisch naar je opdrachtgever en betalen jouw factuur binnen 24 uur uit.
  3. Als jouw klant niet binnen de betalingstermijn betaalt voeren wij jouw debiteurenbeheer.

Wij hanteren flexibele contracten, waardoor je factoring op afroep kan inschakelen. Hierdoor betaal je enkel kosten over hetgeen wat je daadwerkelijk gebruikt en blijf je de regie in eigen hand houden. Door onze flexibele contracten is het zelf mogelijk factoring eenmalig uit te proberen.