Geplaatst op: 10 mei 2021

De voordelen – debiteurenbeheer uitbesteden

Je kunt er als ondernemer voor kiezen om het debiteurenbeheer uit te besteden of in eigen beheer te houden. Voor beide mogelijkheden zitten er voor- & nadelen aan verbonden. De voordelen wegen echter zwaarder tegenover de enkele nadelen. Zeker als je het debiteurenbeheer graag wilt uitbesteden aan een externe partij. In dit artikel ligt vooral de nadruk op de voordelen van debiteurenbeheer uitbesteden.

Wat is debiteurenbeheer?

Een debiteur wordt in juridische termen ook wel een schuldenaar genoemd. Het betekent dat die persoon nog een verplichting heeft tegenover jou. Je hebt een dienst of prestatie geleverd en jouw klant, oftewel de debiteur, dient de betalingsverplichting (nog) te voldoen. Als ondernemer zit je er natuurlijk niet op te wachten om de betalingstermijn en de betaling te monitoren. Om vervolgens achter je geld aan te moeten zitten. Dit heeft een negatief effect op jouw cashflow. En daarnaast neemt het debiteurenbeheer veel kostbare tijd en energie weg van waar je je eigenlijk op wilt focussen: jouw onderneming.

De voordelen

Uitbesteding van het debiteurenbeheer levert je veel voordelen op. Op willekeurige volgorde hebben we ze voor je op een rij gezet:

 • Behoud klantrelatie – Het laatste wat je wilt is dat de klantrelatie stukloopt, omdat je het debiteurenbeheer (in eigen beheer) niet goed aanpakt. Door het debiteurenbeheer uit te besteden creëer je zo gelijk meer duidelijkheid. Zowel voor jezelf als voor jouw debiteur.
 • Expertise van professionals – Je doet er goed aan door het debiteurenbeheer uit handen te geven. Je bent vooraf al op de hoogte van de professionaliteit en het ervaren team van de gekozen externe partij.
 • Wanbetalers – De externe partij waar je mee in zee gaat zal wanbetaling snel de kop indrukken. Dankzij de ervaring en een duidelijke aanpak weten ze hoe ze dit moeten aanpakken en vergelijkbare situaties voorkomen.
 • Verbetering cashflow – Een tijdige terugbetaling heeft een positief effect op je cashflow. Je beschikt snel over je factuurbedrag en daardoor kun je zelf bijvoorbeeld ook facturen tijdig aflossen.
 • Bespaar tijd & geld – Dankzij het uit handen geven van het debiteurenbeheer houd je zelf meer tijd en geld over. Extra tijd om te investeren in jouw bedrijfsvoering. Daarnaast bespaar je ook kosten, doordat je geen extra personeel hoeft aan te nemen voor de uitvoering van het debiteurenbeheer.

Eigen beheer

Als je het debiteurenbeheer zelf wilt uitvoeren is het van belang dat je hier bovenop zit. Zorg dat je een goed overzicht hebt van de uitstaande facturen en wanneer de betalingstermijn afloopt. Onderneem gelijk actie als je ziet dat de betalingstermijn is verlopen. Dit kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen of een bericht te versturen. Als hier op wordt gereageerd heb je dat gelijk zwart op wit staan.

Factoringbedrijf

Een voorbeeld van een externe partij is een factoringbedrijf. Een factoringbedrijf is met name gespecialiseerd in het voorfinancieren van facturen. Het factoringbedrijf verzorgt de betaling binnen 24 uur en wacht vervolgens de betalingstermijn af van jouw debiteur. Je slaat dan ook meerdere vliegen in één klap. Je beschikt niet alleen snel over jouw geld, maar het factoringbedrijf neemt ook het debiteurenbeheer van je over, alsook het faillissementsrisico. En daarnaast heb je ook nog de keuze welke facturen je laat voorfinancieren.

Wil je weten wat o2Factoring voor je kan betekenen? Laat het ons gerust weten en we voorzien je graag van vrijblijvend advies.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen