Geplaatst op: 28 januari 2021

Factoring kosten & tarieven uitgelegd

‘Wat zijn de kosten van factoring?’ Dit is een vraag die we bij o2Factoring vaak voorbij horen komen. De kosten worden door verschillende aanbieders op een andere manier berekend. In dit artikel geven we meer uitleg over hoe we bij o2Factoring de factoring kosten & tarieven berekenen. 

Wij geloven dat iedere ondernemer uniek is. Hierdoor is er geen vast kostenplaatje te koppelen aan factoring. Wij denken graag mee met onze klanten en wij vinden het belangrijk dat de kosten die onze klanten betalen passend zijn. Wij gaan op zoek naar een kostenplaatje wat zowel het voordeligste is voor de klant, maar ook het meeste aan zijn of haar wensen voldoet. Laten we voorop stellen dat wij staan voor volledige flexibiliteit.

Bij o2Factoring heb je de keuze wanneer en welke factuur je bij ons indient. Qua werkwijze zijn we transparant naar de klant toe. We brengen alleen variabele kosten in rekening op het moment dat we ook echt een factuur voor je voorfinancieren. Zo blijft onze dienstverlening makkelijk, eerlijk en flexibel. Wij bieden een flexibele vorm aan van factoring. Hierdoor zit je dus…

 • niet vast aan abonnementskosten
 • niet vast aan inschrijfkosten
 • niet vast aan een andere vorm van vaste kosten

De factorfee

Hoe wordt de factorfee berekend? De kosten van factoring worden berekend door een percentage van het factuurbedrag. Dit wordt ook wel de factorfee genoemd. Hierdoor betaal je enkel kosten op het moment dat je gebruik maakt van onze dienstverlening.

Bepalende factoren

Welke factoren bepalen de factorfee van factoring? De onderstaande factoren zijn van invloed op de factor fee:

Gemiddelde  omzet &   hoogte factuurbedrag

De hoogte van het factuurbedrag is medebepalend. Een klant die gemiddeld een hogere omzet bij ons onderbrengt en hogere factuurbedragen instuurt betaalt logischerwijs een lager percentage dan een klant die een lagere omzet of factuurbedragen bij ons onderbrengt. Om dit toe te lichten: 3% van een factuurbedrag van € 10.000,- euro is een ander verhaal dan een factuurbedrag van € 1.000,- euro.

Kredietwaardigheid van de opdrachtgever

Een bepalende factor die ook meespeelt is de kredietwaardigheid van jouw opdrachtgever. Als jouw klant een slechte kredietwaardigheid heeft kom je bij de meeste factoringbedrijven niet in aanmerking voor factoring. Als de kredietwaardigheid van een opdrachtgever matig is. is het (nog) geen noodzaak om de klant af te wijzen. Het factoringbedrijf loopt alleen wel een groter risico als je het vergelijkt met een klant met een goede debiteur. Door meer risico te nemen kan een hogere factorfee berekend worden.

Betalingstermijn

In dit geval speelt vooral het aantal dagen van de betalingstermijn een rol. Op het moment dat we een betalingstermijn van 60 dagen voorfinancieren wordt er een hoger percentage gerekend dan voor een betalingstermijn van 30 dagen. Het factuurbedrag dat wij voorfinancieren zijn we langer ‘kwijt’ op het moment dat er een langere betalingstermijn voorgefinancierd wordt. Hier betaal je dan ook iets meer voor in tegenstelling tot een kortere betalingstermijn.

Rekenvoorbeeld

Je weet nu dat de kosten voor factoring tot stand komen door de factorfee. Deze factorfee wordt bepaald aan de hand van drie factoren. Nu je de uitleg hebt gelezen hoe de factoring kosten en tarieven in elkaar steken, is het begrijpelijk dat een vast antwoord op deze vraag simpelweg niet bestaat. Wel kunnen wij aan de hand van een rekenvoorbeeld een indicatie geven van de percentages die wij hanteren voor de dienstverlening. Afhankelijk van de bovenstaande factoren ligt het percentage tussen de 1,5% en 4,5% van jouw factuurbedrag.

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld van een factuur van € 2.500,- euro (ex. btw) en op basis van 2% factorfee:

 • Het totale factuurbedrag incl. btw is € 3.025,- euro
 • Factoringkosten excl. btw is € 3.025,- x 2% = € 60,50 euro
 • Factoringkosten incl. btw is € 60,50 + 21% btw = € 73,20 euro
 • Directe uitbetaling bedraagt € 3.025 – € 73,20 = € 2.951,80 euro

Aan de hand van deze blog willen we meer duidelijkheid geven rondom het vraagstuk over de kosten van factoring. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Of heb je hier nog vragen over? Laat het ons gerust weten. Wij staan je graag te woord!

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen