Geplaatst op: 17 juli 2018

Factuur eisen

Het maken van een factuur is een haat/liefde klusje. De leuke kant is dat er weer geld verdiend is, maar het minder leuke gedeelte zijn de administratieve handelingen die erbij komen kijken. Het start natuurlijk allemaal met de opmaak van de factuur. Waar moet je op letten?

Factuur eisen

Om te beginnen zijn er een aantal wettelijke factuurvereisten. Dit zijn de volgende:

 • Je bedrijfsnaam + bedrijfsnaam van je klant
 • Eigen adres + adres van je klant. Let er hierbij op dat je geen postbusadressen mag gebruiken
 • Je BTW-nummer
 • Je KVK-nummer
 • De datum waarop de factuur verstuurd is
 • Een uniek factuurnummer. Let op dat dit nummer opeenvolgend is
 • Een omschrijving van de diensten of goederen
 • De hoeveelheid goederen of diensten die zijn geleverd
 • De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 • Het bedrag dat je rekent exclusief BTW
 • Het BTW tarief wat je in rekening brengt
 • Het BTW bedrag

Handig om ook te vermelden

Het bankrekeningnummer is wettelijk gezien niet verplicht om op de factuur te vermelden, maar is logischerwijs wel noodzakelijk om op de factuur te plaatsen. Daarnaast is het ook aan te raden om een vervaldatum op de factuur te vermelden. Mocht je factuur niet op tijd betaald worden kan je hier namelijk altijd op terug vallen.

Nog een paar tips..

Dagelijks zien wij hier heel veel facturen voorbij komen. Hier hebben wij zelf het nodige van opgestoken. Deze tips delen we graag met je!

Je factuur is  een visitekaartje

Dit betekent niet dat je factuur een kleurplaat hoeft te worden met allerlei tierelantijntjes, maar een goede lay-out in jouw huisstijl en de toevoeging van een logo kan al het verschil maken.

Overzichtelijkheid is key

Een financiële administratie dient je factuur zonder moeite te kunnen in voeren in hun systeem. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Zorg ervoor dat je factuur compleet is, maar ook dat je bijvoorbeeld een duidelijk lettertype gebruikt.

Lever alles goed aan

Je wilt natuurlijk dat je factuur zo snel mogelijk betaald wordt. Hier kan je zelf ook een steentje aan bijdragen. Lever bijvoorbeeld je factuur aan zoals je opdrachtgever deze wilt ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een bijlage, zoals een urenstaat of een werkbriefje. Zorg er daarnaast voor dat je factuur ook in de juiste handen belandt, dus gebruik het juiste e-mailadres en wil je heel zeker zijn van je zaak? Vraag om een ontvangstbevestiging of bel even na of je factuur goed is aangekomen.

Factoring

Wil je helemaal niet meer wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever? Door gebruik te maken van de dienstverlening van o2 Factoring kan jij je facturen binnen 24 uur uit laten betalen. Hierdoor beschik je direct over liquide middelen die je kan gebruiken om de groei van je bedrijf te financieren.

Neem gerust contact op als je meer informatie over factoring wilt ontvangen.

Geschreven door: Julian de Block
Profielfoto van Julian de Block
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen