Geplaatst op: 8 juli 2022

Factuur eisen

Als zzp’er ontkom je er niet aan. Het opstellen van je facturen. Niet het leukste klusje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het opstellen van een factuur hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet jouw factuur voldoen aan een aantal wettelijke eisen. Daarnaast is het belangrijk dat een factuur duidelijk en overzichtelijk is. Wij lichten het graag verder toe.

Factuur eisen

De belastingdienst stelt een aantal eisen aan je factuur. De onderstaande zaken zijn wettelijk verplicht:

 • Je bedrijfsnaam
 • De Bedrijfsnaam van je klant
 • Je eigen adres
 • Het adres van je klant. Let er hierbij op dat je geen postbusadressen mag gebruiken
 • Je BTW-nummer
 • Je KVK-nummer
 • De datum waarop de factuur verstuurd is
 • Een factuurnummer. Let erop dat dit nummer uniek en opeenvolgend is
 • Een omschrijving van de diensten of goederen
 • De hoeveelheid goederen of diensten die zijn geleverd
 • De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 • Het bedrag dat je rekent exclusief BTW
 • Het BTW tarief wat je in rekening brengt
 • Het BTW bedrag

Uitzonderingen

In sommige gevallen gelden er andere regels voor het opstellen van je factuur. Op de website van de belastingdienst staan alle uitzonderingen vermeld. Bekijk deze pagina eerst voordat je jouw factuur opstelt.

Handig om ook te vermelden

Het bankrekeningnummer is wettelijk gezien niet verplicht om op de factuur te vermelden, maar is logischerwijs wel noodzakelijk om op de factuur te plaatsen. Daarnaast is het ook aan te raden om een vervaldatum op de factuur te vermelden. Mocht je factuur niet op tijd betaald worden kan je hier namelijk altijd op terugvallen.

Nog een paar tips voor het opstellen van een factuur

Dagelijks zien wij hier heel veel facturen voorbij komen. Hier hebben wij zelf het nodige van opgestoken. Deze tips delen we graag met je!

 

Je factuur is een visitekaartje

Een nette en overzichtelijke factuur is een goed visitekaartje voor je bedrijf. Zorg ervoor dat jouw factuur aansluit bij jouw huisstijl. Het is aan te raden om te werken met een template. Dan hebben al je facturen dezelfde uitstraling. Zorg ervoor dat je logo goed opvalt, maar hou het verder rustig.

 

Zorg voor een duidelijke opmaak van je factuur

Een financiële administratie moet jouw factuur zonder moeite kunnen invoeren in hun systeem. Zorg daarom voor een overzichtelijke opbouw van je factuur. Het moet voor je klant direct duidelijk zijn welk bedrag hij moet betalen, aan wie en waarom. Het is belangrijk om dit in je achterhoofd te houden. Zorg ervoor dat je factuur compleet is, maar ook dat je bijvoorbeeld een duidelijk lettertype gebruikt.

 

Lever alles goed aan

Je wilt natuurlijk dat je factuur zo snel mogelijk betaald wordt. Hier kan je zelf ook een steentje aan bijdragen. Lever bijvoorbeeld je factuur aan zoals je opdrachtgever deze wenst te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een bijlage, zoals een urenstaat of een werkbriefje. Zorg er daarnaast voor dat je factuur in de juiste handen belandt, dus gebruik het juiste e-mailadres. Wil je heel zeker zijn van je zaak? Vraag om een ontvangstbevestiging of bel even na of je factuur goed is aangekomen.

 

Verstuur je factuur direct na afronding van de opdracht

Heb je de dienst of de producten geleverd? Stuur dan zo snel mogelijk een factuur. De opdracht ligt dan nog vers in het geheugen bij jou en je klant. Je maakt zo minder fouten en het zorgt voor minder onduidelijkheden bij je klant. Zorg ervoor dat de factuur in ieder geval voor de 15e van de volgende maand is opgesteld. Heb je je product geleverd op 8 maart? Dan moet je factuur voor 15 april opgesteld zijn. Deze ‘uitreikingsdatum’ is opgesteld door de belastingdienst.

 

Je factuur en de AVG wet

Waar moet je rekening mee houden sinds de AVG wet van 2018?
Sinds mei 2018 is de Algemene Gegevens Verordering (AVG) van kracht. Dit is een privacywet over het opslaan en bewaren van persoonsgegevens. Ook bij het opstellen van een factuur moet je voldoen aan de AVG. Je moet kunnen bewijzen waarvoor je de gegevens van je klant gebruikt en hoelang je de gegevens opslaat. Wil je meer informatie hierover? Neem dan eens een kijkje op de website van kvk.

Factuur verstuurd, en nu?

Na het versturen van de factuur begint het minst leuke gedeelte. Het wachten op de betaling. Wettelijk gezien mag een betalingstermijn niet langer dan 60 dagen zijn. De meest gangbare betalingstermijn is 30 dagen. Overleg met jouw klant wat voor beide partijen haalbaar en wenselijk is. Vermeld de afgesproken termijn op de factuur en in de overeenkomst tussen jou en je klant.

Factoring biedt de uitkomst!

Wil je helemaal niet meer wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever? Door gebruik te maken van de dienstverlening van o2Factoring kan jij je facturen binnen 24 uur uit laten betalen. Hierdoor beschik je direct over liquide middelen die je kan gebruiken om de groei van je bedrijf te financieren.

Neem gerust contact op als je meer informatie over factoring wilt ontvangen.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen