Geplaatst op: 6 juni 2017

Hoogseizoen zorgt voor cashflow problemen?

Seizoensgebonden ondernemingen moeten hard werken als hun periode is aangebroken. Denk aan de strandtenten die met mooi weer overvol zijn. De aardbeienboer die alle sappige aardbeien op tijd van het land wil plukken of de aspergeboer die zijn asperges van april tot juni weer moet oogsten. Een voordeel is dat ondernemingen zich goed kunnen voorbereiden op de drukke dagen. Een nadeel is dat een onderneming in het seizoen financieel gezien weer op gang moet komen na een opdrachtloze of rustige periode. Deze opstart kan voor cashflow problemen zorgen.

Inhuren van extra krachten

Als je als ondernemer in een seizoensgebonden branche werkt dan ben je voorbereid op de rustige maanden. De inkomsten zijn hier lager, maar hier heb je op geanticipeerd. Komt het seizoen voor jouw product of dienst er weer aan? Dan kan je weer volop aan de bak. In je eentje ga je het niet redden, dus extra (vakantie)krachten zijn nodig om het hoogseizoen door te komen.

Bij het uitbetalen van je personeel loop je tegen een probleem aan: jouw verkoopfacturen zijn nog niet betaald, maar het personeel wilt wel loon ontvangen. Hoe ga je hiermee om?

Buffer opbouwen

Een buffer opbouwen is een goede manier om dit soort uitgaven op te vangen. Echter is dit niet altijd haalbaar. Als seizoensgebonden ondernemer ben je al druk om een buffer op te bouwen voor de rustige maanden en het lukt niet altijd om een buffer op te bouwen voor het volgende seizoen. Maar hoe los je dit probleem dan wel op?

Factoring

In dit geval is factoring een antwoord voor seizoensgebonden bedrijven. Factoring zorgt er namelijk voor dat jouw facturen direct betaald worden en hiermee hoef jij niet meer te wachten op de betalingstermijnen van klanten. Doordat facturen direct betaald worden heb jij dus ook meteen beschikking over liquide middelen, waardoor personeel zonder problemen betaald kan worden. Op deze manier loop je ook geen cashflow problemen op.

De cashflow blijft doorlopen en de hogere uitgaves in het hoogseizoen kan je, ondanks de lange betalingstermijn van klanten, gemakkelijk opvangen.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen