Geplaatst op: 7 april 2022

Kosten berekenen factoring

Factoring brengt kosten met zich mee. Dit komt vast niet als verrassing. Maar jij vraagt je wellicht af hoe factoringkosten worden berekend. Waar zijn ze op gebaseerd? Met welke factoren wordt rekening gehouden door de factormaatschappij? Ben je nieuwsgierig of factoring iets voor jou is? Dan wil je natuurlijk een goed beeld hebben van de kosten. In dit artikel duiken we in de berekening van de kosten van factoring.

Hoe kun je de kosten van factoring berekenen?

Factoringkosten zijn altijd een percentage van het totaalbedrag van de factuur, of facturen, die je onderbrengt bij een factoringmaatschappij. Dit percentage, ook wel factorfee genoemd, hangt van meerdere factoren af:

De hoogte van het factuurbedrag.

De hoogte van het factuurbedrag is medebepalend voor de factorfee. Een klant die gemiddeld een hogere omzet en hogere factuurbedragen onderbrengt betaalt logischerwijs een lager percentage dan een klant die een lagere omzet of factuurbedragen onderbrengt.

Kredietwaardigheid debiteur

Ten tweede wordt er gekeken naar de kredietwaardigheid van je klanten. Zijn ze financieel gezond? Betalen ze de facturen op tijd? Factoringmaatschappijen nemen ook het risico van de ondernemer over. Wanneer factormaatschappijen een groter risico moeten nemen, bijvoorbeeld bij debiteuren die de facturen te laat betalen, berekenen ze een hoger percentage.

Betalingstermijn

De derde factor is de betalingstermijn. Hoe langer de betalingstermijn, des te hoger de factorfee is. De factormaatschappij moet simpelweg langer wachten op de uitbetaling van de debiteur.

Minimale en maximale kosten per factuur

Een factoringmaatschappij kijkt onder andere naar de bewerkelijkheid van de facturen. Hoe hoog het factuurbedrag is heeft weinig tot geen effect op de hoeveelheid werk, maar je kunt je wel voorstellen dat één factuur van €10.000,- minder werk voor de factoringmaatschappij is dan tien facturen van €1000,-. Beide zijn totaal €10.000,-, maar de kosten van beheer voor de factoringmaatschappij zijn verschillend.

Voorbeeld kostenberekening factoring

Zoals je hierboven kunt lezen, hangt de bepaling van de factorfee af van verschillende factoren. Dit percentage ligt dus niet vast, maar wordt door de factoringmaatschappij bepaald na controle van de bovenstaande zaken. Het percentage ligt meestal tussen de 1,5 en 4,5% van jouw factuurbedrag.

Hieronder laten we zien hoe je de kosten van factoring berekent. In het rekenvoorbeeld gebruiken we een factuur van € 2.500,- euro (ex. btw), op basis van 2% factorfee:
Het totale factuurbedrag incl. btw is € 3.025,- euro
De factoringkosten excl. btw is € 3.025,- x 2% = € 60,50 euro
De factoringkosten incl. btw is € 60,50 + 21% btw = € 73,20 euro
De directe uitbetaling bedraagt € 3.025 – € 73,20 = € 2.951,80 euro

Dit is belangrijk om te weten

Een factoringmaatschappij neemt ook het debiteurenbeheer van je over. Zij nemen contact op met jouw klanten wanneer facturen te laat worden betaald. Sommige ondernemers vinden het lastig om dit uit handen te geven, omdat ze op een bepaalde manier willen communiceren met hun debiteuren. Bespreek dit met de factoringmaatschappij. Zij houden rekening met jouw wensen. Het is voor de factoringmaatschappij erg belangrijk dat de goede relatie tussen jou en je klant behouden blijft.

Wanneer is het verkopen van facturen interessant?

Het verkopen van facturen is interessant als je de liquiditeit van je onderneming wil verbeteren. Heb je aanzienlijke maandelijkse uitgaven en behoefte aan een betere cashflow? Dan kan factoring je helpen. Je vrijwel direct beschikking tot je geld tegen slechts een klein percentage van je factuurbedrag. Je bent niet langer afhankelijk van betaaltermijnen en je kunt het geld sneller investeren in de groei van je bedrijf.

Ben je benieuwd geworden wat factoring voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen