Geplaatst op: 28 maart 2018

Kredietverzekering

Op het moment dat je samen gaat werken met een nieuwe opdrachtgever loop je een risico. Namelijk het risico dat je niet betaald wordt voor het harde werk dat je hebt geleverd. Dit risico kan je beperken door (gedeeltelijk) vooruit te factureren, maar veel opdrachtgevers staan hier niet om te springen. Hoe beperk je dit ondernemersrisico? Wij geven je drie tips!

Zoals net gezegd is vooruit facturatie een manier om dit risico in zijn geheel te beperken. Echter ligt het risico dan geheel bij jouw klant en logischerwijs staan veel bedrijven hier niet voor open. In goed vertrouwen kan je een afspraak maken over een gedeeltelijke vooruit facturatie. Op deze manier deel je met je klant het risico. Helaas is ook gedeeltelijke facturatie een proces waar veel bedrijven niet mee werken. De keuze is dan aan jou; ga je akkoord met de opdracht of kies je ervoor de opdracht niet aan te nemen?

1. Eigen onderzoek

Als je de opdracht graag wilt aannemen kan je door eigen onderzoek het risico voor een groot deel verkleinen. Dit onderzoek voer je uit door jaarcijfers van je klant op te vragen, onderzoek te doen naar personen die al eens voor deze klant gewerkt hebben en op basis van gesprekken met je klant een beeld te vormen over de organisatie.

Door het uitvoeren van een eigen onderzoek kan je een conclusie trekken over de klant. Je kan een beeld vormen over de financiële positie en de betrouwbaarheid. Het risico kan je niet voor 100% afdekken door eigen onderzoek, maar je kan het risico wel verkleinen.

2. Kredietverzekering

Je kan er voor kiezen om een kredietverzekering af te sluiten. Door hier gebruik van te maken verzeker je jezelf tegen het risico op faillissement van je opdrachtgever. Op het moment dat je klant de factuur niet betaald en het uitgevoerde debiteurenbeheer geen effect heeft gehad neemt de kredietverzekering het over. Voordat je met een klant gaat samenwerken moet je deze laten keuren. De kredietverzekeraar bepaalt dan of zij de klant verzekeren. Het kan dus voorkomen dat een kredietverzekeraar bepaalt dat zij een bedrijf niet verzekeren. Op dat moment dien je zelf te bepalen of je dan alsnog zaken wilt doen met de betreffende partij.

3. Factoring

Bij o2Factoring worden facturen verzekerd door een kredietverzekering, maar daarnaast worden facturen ook binnen 24 uur uitbetaald. Hierdoor hoef je niet meer de betalingstermijn van je klant af te wachten. Door de directe beschikking over liquide middelen is factoring ook een manier om bijvoorbeeld de groei van je onderneming te financieren. Lees hier meer over de werkwijze van factoring.

Wij raden je aan om van te voren altijd een paar controles te doen, voordat je samen gaat werken met een nieuwe klant. Een prettig gesprek is geen garantie op een betaling van je factuur. Dus dien je ervoor te zorgen dat je dit risico zelf zo beperkt mogelijk houdt.

 

 

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen