Geplaatst op: 9 februari 2021

Kredietwaardigheid

Een van de belangrijkste voorwaarden om gebruik te kunnen maken van factoring is de kredietwaardigheid van je debiteuren. Maar wat houdt kredietwaardigheid eigenlijk in? En hoe controleren wij dat? Wij leggen het je in dit artikel uit.

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid wil zeggen dat er gekeken wordt naar in hoeverre een onderneming in staat is te voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Kortom, er wordt gekeken of jouw opdrachtgever in staat is om jouw factuur te voldoen. Voor een factoringbedrijf is het van belang dat jouw debiteur aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen. Aangezien de debiteur degene is die de factoringmaatschappij betaald.

Een kredietverzekering

Kredietwaardigheid wordt gecontroleerd door verschillende elementen. Om een goede check uit te voeren heb je (inzicht in) veel gegevens nodig, zoals jaarverslagen en de  betalingsgeschiedenis van je debiteur. Met deze reden hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van een kredietverzekeraar. Een kredietverzekeraar is een specialist en zij gebruiken handige tools waardoor ze veel informatie tot hun beschikking hebben. Een bijkomend voordeel van onze kredietverzekering is dat wij het faillissementsrisico voor onze klanten kunnen afdekken.

Zelf op onderzoek

Als je zelf op onderzoek uit gaat naar de kredietwaardigheid van je klant kunnen we je een paar tips meegeven:

 • Op de website van de  KVK is het mogelijk om (tegen betaling) jaarverslagen van je debiteur te downloaden. Lees in dit artikel enkele tips hoe je een jaarverslag het beste kunt lezen.
 • Ook op het eerste oog kun je een beeld vormen van de financiële situatie van jouw debiteur. Ziet het kantoor er netjes en verzorgd uit? Een net kantoor geeft meer vertrouwen dan bijvoorbeeld een rommelig kamertje aan huis. Ondanks dat dit niets hoeft te zeggen is het wel belangrijk om mee te nemen in je onderzoek, omdat het je algemene beeld over je klant vergroot.
 • Als het mogelijk is kun je altijd (op een subtiele manier) op zoek gaan naar andere klanten van je debiteur. Misschien is er toevallig iemand uit je netwerk? Het is altijd goed om de ervaring van anderen te horen. Denk hierbij ook aan het internet. Afhankelijk van de branche waarin jij je bevindt zijn er vele review pagina’s. Neem dan ook even de tijd om te zien of jouw klant te vinden is op het wereldwijde web.

Debiteur niet kredietwaardig

Als je gebruik wilt maken van factoring is het dus van belang dat je opdrachtgever kredietwaardig is. Het ene factoringbedrijf controleert dit weer anders dan de ander. Mocht je debiteur niet door de kredietcheck heen komen, kun je het altijd nog eens bij een ander factoringbedrijf proberen. Als blijkt dat jouw debiteur niet verzekerd kan worden, wil dit zeggen dat er genoeg signalen zijn, waardoor de kredietverzekeraar hier geen verzekering op aan durft te bieden. Een voorbeeld hiervan is een verslechtering van de jaarcijfers of een slechte betaalmoraal. Overigens hoeft dit niet te zeggen dat je geen zaken met deze klant kunt doen. Teruglopende jaarcijfers wil niet zeggen dat de debiteur jouw factuur niet gaat betalen. Het is alleen wel een signaal dat je voorzichtiger dient te zijn in je facturatieproces. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken (om een gedeelte) vooruit te factureren.

 

Heb jij vragen over de kredietwaardigheid van jouw debiteur? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen