Geplaatst op: 28 september 2017

Kredietwaardigheid

Een van de belangrijkste voorwaarde om gebruik te kunnen maken van factoring is de kredietwaardigheid van je debiteuren, maar wat houdt kredietwaardigheid eigenlijk in? En hoe controleren wij dat? Wij leggen het je uit.

Kredietwaardigheid

Kredietwaardigheid wilt zeggen dat er gekeken wordt in hoeverre een onderneming in staat is te voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Kort door de bocht, bekijk je of jouw opdrachtgever in staat is om jouw factuur te voldoen. Voor een factoringbedrijf is het van belang dat jouw debiteur aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen, gezien de debiteur degene is die de factoringmaatschappij betaald.

Een kredietverzekering

Kredietwaardigheid wordt gecontroleerd door verschillende elementen. Om een goede check uit te voeren heb je (inzicht in) veel gegevens nodig, zoals jaarverslagen en betalingsgeschiedenissen van je debiteur. Met deze reden hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van een kredietverzekeraar. Een kredietverzekeraar is een specialist en zij gebruiken handige tools waardoor ze veel informatie tot hun beschikking hebben. Een bijkomend voordeel van onze kredietverzekering is dat wij het faillissementsrisico voor onze klanten kunnen afdekken.

Zelf op onderzoek

Als je zelf op onderzoek uit gaat naar de kredietwaardigheid van je klant dan kunnen we je wel een aantal tips meegeven:

  • Op de website van KVK is het mogelijk om (tegen betaling) jaarverslagen van je debiteur te downloaden. Lees in dit artikel enkele tips hoe je een jaarverslag het beste kan lezen.
  • Ook op het oog kan je een beeld vormen van de financiële situatie van je debiteur. Zorg er daarom voor dat je altijd bezoekje brengt aan het kantoor van je debiteur. Een net kantoor geeft meer vertrouwen dan een rommelig kamertje aan huis bijvoorbeeld. Ondanks dat dit niets hoeft te zeggen is het wel belangrijk om mee te nemen in je onderzoek, omdat het je algemene beeld over je klant vergroot.
  • Als het mogelijk is kan je altijd (op een subtiele manier) op zoek gaan naar andere klanten van je debiteur, misschien toevallig iemand uit je netwerk? Altijd goed om de ervaring van andere te horen.Denk hierbij ook aan internet. Afhankelijk van de branche waarin jij je bevindt zijn er vele review pagina’s. Google altijd eventjes of jouw klant te vinden is op het wereldwijde web.

Debiteur is niet kredietwaardig

Als je gebruik wilt maken van factoring is het dus van belang dat je opdrachtgever kredietwaardig is. Het ene factoringbedrijf controleert dit weer anders dan de ander. Mocht je debiteur niet door de check heen komen kan je altijd nog eens een ander factoringbedrijf proberen. Blijkt dat jouw debiteur niet verzekerd kan worden wilt dit zeggen dat er genoeg signalen zijn, waardoor de kredietverzekeraar hier geen verzekering op aan durft te bieden. Denk hierbij aan een verslechtering van de jaarcijfers of een slecht betaalmoraal. Overigens hoeft dit niet te zeggen dat je geen zaken met deze klant kan doen. Teruglopende jaarcijfers wilt bijvoorbeeld niet zeggen dat je debiteur jouw niet gaat betalen. Het is enkel wel een signaal dat je wat voorzichtiger dient te zijn in je facturatieproces. Zo zou je bijvoorbeeld af kunnen spreken (om een gedeelte) vooruit te factureren.

Heb jij vragen over de kredietwaardigheid van je debiteur? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

Bedankt voor je aanvraag.

Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
Waarom wil je gebruik maken van factoring?
Ik wil zorgeloos ondernemen