Geplaatst op: 21 juli 2021

Liquide middelen – laat je niet om de tuin leiden

Het is een begrip waar nog altijd verwarring over bestaat. Liquide middelen zijn een vereiste op de balans die op dagelijkse basis heel wat leken om de tuin kan leiden. Een mooi bedrag op deze post is een momentopname en betekent niet per se dat er een betalingsprobleem is. Omgekeerd is een flink tekort in deze balanspost ook geen voorbode van een naderend faillissement. Tegelijkertijd is het in veel situaties van groot belang om jouw liquide middelen balans op orde te hebben. Kortom, wat zijn liquide middelen en hoe zorg je ervoor dat jouw balanspost er goed uitziet?

Wat zijn liquide middelen?

Op het gebied van boekhouding zijn liquide middelen het bedrag dat een bedrijf op de bankrekening heeft staan of in kas heeft. Als debiteuren jou betalen, nemen de liquide middelen toe. Wanneer je zelf rekeningen betaalt, nemen liquide middelen weer af. Liquide middelen zijn op de balans altijd terug te vinden op de debetzijde. Het is dan ook de reden dat veel bedrijven trachten deze balanspost op orde te houden. In essentie is de liquide middelen betekenis niet meer dan sterk liquide activa.

Dat betekent dat dit kapitaal al in geldelijke vorm aanwezig is of in geen tijd in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel. Afhankelijk van de onderneming en de boekhouder is ook een cheque, een wissel en het geld op de spaarrekening een liquide middel. Dit is dan ook de reden dat bijna iedereen altijd als eerste kijkt naar deze balanspost. Het geeft namelijk een goede indicatie van het vermogen van het bedrijf om zijn schulden op korte termijn te betalen.

Waarvoor gebruiken we liquide middelen en waar staan deze?

Liquide middelen worden voor heel wat zaken ingezet. Simpel gezegd: liquide middelen helpen om betalingen te verrichten. Als je de liquide middelen van je bedrijf inzichtelijk hebt, weet je welke bezittingen je contant kunt maken. In de regel is de aankoop van grond- en hulpstoffen het belangrijkste. Een liquide middel kun je voor bijna elke aankoop inzetten.

Waar staan liquide middelen? Liquide middelen vind je terug op de balans, aan de debetzijde. Ze staan genoemd onder de vlottende activa. Dat is ook logisch: het geld in de kas kan per dag verschillen. Daarom heeft het ook de naam liquide (in het latijns ‘liquidus’ dat vloeibaar betekent) – dit geld is dus altijd in beweging.

Tips voor een gezonde liquide middelen balans

Tip 1 – Neem de balans met een korreltje zout
Heb je een mooi bedrag op de balanspost staan? Dat is absoluut een pluspunt, maar betekent niet dat er geen enkel probleem kan zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat een balans altijd een momentopname is. Bij het interpreteren van een balans is dat een wijsheid die je niet uit het oog mag verliezen. Veel geld in kas bij het afsluiten van het boekjaar betekent niet per se dat dit geld ook nu nog steeds aanwezig is. Met een creatieve boekhouder aan boord is het geen kunst om deze balanspost een beetje op te smukken. Neem hem dus voor wat hij waard is: met een korreltje zout.

Tip 2 – Liquide middelen zijn belangrijk voor korte termijn schulden
Een organisatie met een goede liquiditeit is in staat om alle schulden op korte termijn (dat is een jaar) te betalen met het geld in kas. Hier niet voldoende geld op hebben staan is niet per se een groot probleem, maar kan er wel uitzien als een probleem. Mogelijke investeerders, zakenrelaties en iedereen die er belang bij heeft kan op deze manier een negatief beeld over jouw onderneming ontwikkelen. Om die reden is het wel degelijk van belang om voldoende geld in kas te hebben ook al zegt dat misschien niet alles over de echte financiële positie.

Tip 3 – De rol van factoring
Op korte termijn wat problemen aan het ondervinden met de liquide middelen? Dan is factoring een leuke oplossing om dat euvel te verhelpen en jouw balanspost weer op orde te krijgen. In essentie is factoring debiteurenfinanciering. Het betekent dat je als ondernemer een contract sluit met een gespecialiseerde onderneming die zorgt voor de directe uitbetaling van jouw facturen. Het resultaat?

Jouw balans ziet er een pak beter uit en de cashflow verbetert sterk. Je hoeft niet te wachten op jouw geld en kunt het meteen terug investeren in jouw onderneming. In essentie heuvel je dus jouw openstaande facturen over op een andere onderneming die jou meteen het geld geeft. Die onderneming gaat op zijn beurt de facturen innen bij jouw klanten. Afhankelijk van hoe je het zelf wenst te regelen kan ook de administratieve afhandeling doorgeschoven worden en kun je een verzekering afsluiten op het faillissementsrisico van de debiteuren.

Het belang van liquiditeit

Een organisatie met een goede liquiditeit is in staat om alle schulden op korte termijn (dat is een jaar) te betalen met het geld in kas. Hier niet voldoende geld op hebben staan is niet per se een groot probleem, maar kan er wel uitzien als een probleem. Mogelijke investeerders, zakenrelaties en iedereen die er belang bij heeft kan op deze manier een negatief beeld over jouw onderneming ontwikkelen. Om die reden is het wel degelijk van belang om voldoende geld in kas te hebben. Ook al zegt dat misschien niet alles over de echte financiële positie.

De  rol van factoring

Op korte termijn wat problemen aan het ondervinden met de liquide middelen? Dan is factoring een leuke oplossing om dat euvel te verhelpen en jouw balanspost weer op orde te krijgen. In essentie is factoring debiteurenfinanciering. Het betekent dat je als ondernemer een contract sluit met een gespecialiseerde onderneming die zorgt voor de directe uitbetaling van jouw facturen. Het resultaat? Jouw balans ziet er beter uit en de cashflow verbetert. Je hoeft niet te wachten op jouw geld en kunt het meteen terug investeren in jouw onderneming. In essentie heuvel je jouw openstaande facturen over op een andere onderneming, die jou meteen het geld geeft. O2Factoring gaat vervolgens de facturen innen bij jouw klanten.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen