Geplaatst op: 17 augustus 2022

Solvabiliteit

Wat is het en hoe bereken  je het?

De solvabiliteit is een term die je binnen het ondernemerschap nog wel eens voorbij hoort komen. Vooral bij het aanvragen van een lening is dit een term die regelmatig te horen is. De solvabiliteit geeft namelijk een inzicht in de financiële stabiliteit van jouw onderneming. Hierdoor is de solvabiliteit ook een handige waarde om zelf in de gaten te houden. Zo weet je wanneer het goed gaat met je onderneming en wanneer er verbetering nodig is.

Wat is solvabiliteit?

De solvabiliteit is een weergave van de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Het eigen vermogen zijn de gelden die overblijven als je kijkt naar het verschil tussen je bezittingen en je schulden. Het vreemd vermogen is al het geld dat je hebt geleend van bijvoorbeeld een bank of andere financier.

Solvabiliteit berekenen

Hoe bereken je solvabiliteit?

De solvabiliteit bereken je door het eigen vermogen te delen door het vreemd vermogen. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst x 100%.

Solvabiliteit berekenen, hoe doe je dat?

Voor de balans zoals hierboven als voorbeeld is weergeven wordt de solvabiliteit als volgt berekend:

( €11.000,- / €20.000,-) x 100% = 55%

Deze uitkomst zegt ook dat van iedere euro die er in het bedrijf zit 0,55 cent eigen geld is en dus 0,45 cent geleend geld is.

Wat is een gunstig solvabiliteitspercentage?

Als het solvabiliteitspercentage tussen de 150% en 200% ligt, is het bedrijf solvabel. Het genoemde voorbeeld met een solvabiliteitspercentage van 55% is dus niet solvabel. Het is handig om te weten welke percentages de bank hanteert voor het uitgeven van een lening, aangezien solvabiliteit hier ook een factor is. Natuurlijk kijkt een bank bij het uitgeven van een lening naar meer factoren dan enkel de solvabiliteit. De liquiditeit, verwachte omzet, de rentabiliteit en ga zo nog even door.

Verbeter je solvabiliteit met factoring

Wij leggen je uit hoe

Maar hoe kan factoring dan bijdragen aan een verbeterde solvabiliteit? Eigenlijk is het vrij simpel. Het factorbedrijf betaald facturen direct uit. Hierdoor is er een realistisch beeld van het eigen vermogen, want door het gebruik van factoring ga je geen schuld aan op de balans. Er zijn geen missende bedragen die de balans scheef kunnen trekken. Het eigen vermogen zal dus hoger zijn dan wanneer er geen factoring plaatsvindt. Bij het berekenen van de solvabiliteit zal dan vervolgens dus blijken dat het percentage hoger uitvalt. Wanneer een bedrijf moeite heeft met de eerder genoemde grote aankoop van de machine, kan factoring dus zeer interessant zijn.


Praktisch voorbeeld

Een bedrijf wil een machine kopen. Dat is een grote investering. Veel bedrijven zijn niet in staat het aankoopbedrag direct te betalen, ook omdat hun financiering niet op orde is vanwege klanten die hun rekeningen niet op tijd betalen. Je kunt aan de hand van de balans diverse berekeningen maken om te ontdekken of de aanschaf een verstandige koop is. Het berekenen van de solvabiliteit is de meest voorkomende en belangrijke manier om hierachter te komen. Daarnaast biedt factoring een goede alternatieve oplossing. Iets wat voor ieder bedrijf het overwegen waard is. Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons op.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen