Wat is factoring?

Voor jou als ondernemer kan wachten op het geld dat je nog van je opdrachtgevers krijgt elke maand weer een uitdaging vormen… Dit geld kan je vaak goed gebruiken om nieuwe investeringen te maken of kosten om gewoonweg te leven te dekken. Opdrachtgevers hebben echter profijt van langere betalingstermijnen, omdat zij op deze manier voor een langere periode beschikking hebben over hun liquide middelen. Factoring biedt hier een oplossing. Maar wat is factoring en hoe werkt het?

Factoring, wat is dat?

Kortom is een alternatieve financieringsvorm die ervoor zorgt dat je niet langer op betalingstermijnen van je opdrachtgevers hoeft te wachten. Doordat jij gebruik maakt van factoring beschik jij binnen 24 uur na het versturen van je factuur over het factuurbedrag. O2 wacht op de afgesproken betalingstermijn die jij met je klant hebt, waardoor jij kan doorgroeien en direct de investeringen kan maken die hiervoor nodig zijn.

factoring

Hoe werkt het?

Binnen 24 uur betalen wij tot 100% van je factuur uit. Dit biedt je als ondernemer de volgende voordelen:

Je….

 • onderneming kan doorgroeien.
 • gaat geen schuld aan, het is immers je eigen geld wat je ontvangt.
 • verzekerd jezelf van een constante cashflow en dit biedt zekerheid.

Er zijn verschillende soorten en vormen van factoring, namelijk American -en traditionele factoring. Bij American factoring is het mogelijk om zelf te bepalen welke factuur je overdraagt. Bij traditionele factoring is het verplicht om je gehele debiteurenportfolio over te dragen.

Verschillende voorwaarden

Om gebruik te maken van onze dienst dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Facturen dienen B2B verstuurd te worden.
 • Je opdrachtgever dient kredietwaardig te zijn.
 • Je onderneming moet een Nederlandse entiteit hebben.
 • Factuur moet gebaseerd zijn op afgeronde diensten en prestaties.
 • Factuur dient goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever.

Houdt er rekening mee dat de voorwaarden wisselen per factoringmaatschappij. Zo neemt het ene bedrijf je faillissementsrisico over, waar bij het andere bedrijf het risico bij jou als klant blijft liggen. Het is aan te raden om goed in overweging te nemen waar je de keuze op wilt baseren.

Voor wie?

O2 biedt factoring aan voor ZZP’ers en MKB’ers.

Wat kost het?

Er zijn verschillende vormen van factoring en begrijpelijk is dat deze verschillende vormen ook een andere kostenstructuur hanteren. Bij traditionele factoring wordt er in de meeste gevallen een percentage over de omzet gerekend, waar dit bij American factoring vaak een percentage per factuur is.

De kosten zijn over het algemeen afhankelijk van een drietal factoren:

 • De kredietwaardigheid van je opdrachtgever
 • De betalingstermijn
 • Factuurbedragen/gemiddelde omzet

Meer informatie over de kosten kan je vinden in dit artikel.

Wat zijn de voordelen?

Factoring biedt veel voordelen:

 • Direct je geld, waardoor je verder kunt investeren en je bedrijf door kan laten groeien.
 • Je opdrachtgevers worden altijd van tevoren gecheckt op kredietwaardigheid, waardoor het risico op wanbetaling verlaagd wordt.
 • O2 neemt het debiteurenbeheer over. Ondernemers ervaren dit vaak als prettig, omdat het debiteurenbeheer vaak als een vervelende klus wordt ervaren.
 • Bij onterechte wanbetaling ben je niet altijd zelf aansprakelijk, want wij dekken je faillissementsrisico af.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook nadelen te bedenken:

 • Privacy. De factormaatschappij heeft inzicht nodig in (een deel van) je facturen en opdrachtgevers. Het is dan ook belangrijk om een betrouwbare partij te zoeken, die netjes met je gegevens omgaat.
 • Kosten. Een ander nadeel is dat er kosten aan verbonden zitten, omdat je een gedeelte van je marge verliest door de kosten die een factoringbedrijf rekent voor de dienstverlening.

O2Factoring is in 2012 opgericht in Rotterdam. Hier geven wij dagelijks antwoord op de vraag ‘’kan ik mijn factuur niet sneller uitbetaald krijgen?’’. Persoonlijk contact vinden wij belangrijk. Wij hanteren korte lijnen met onze klanten en daarnaast bieden wij onze klanten maatwerk aan.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op via:
T: +31 10 3073146
E: info@O2Factoring.nl
Of vraag direct een offerte aan.


Professionals die jou niet laten wachten