Wat is factoring?

Facturen verkopen betekent direct uitbetaald krijgen

Factoring is een alternatieve financieringsvorm voor ondernemers. Bij factoring verkoop je jouw factuur aan een factormaatschappij.  Deze betaalt jouw factuur direct uit, tegen een klein percentage van het factuurbedrag.  Als je aanvraag is goedgekeurd beschik jij binnen 24 uur over je geld. Factoring is ideaal voor ZZP en MKB.  Dit komt doordat  je niet langer afhankelijk bent van een betalingstermijn.  Zo groei jij door en kan je direct weer investeren in jouw bedrijf. De factoringmaatschappij wacht  de betalingstermijn af die jij met je klant hebt afgesproken.

Offerte aanvragen
Facturen binnen 24 uur betaald

Facturen direct betaald

Wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever kan elke maand weer een uitdaging vormen. Dit geld kan je namelijk goed gebruiken om te investeren in je bedrijf, of om van te leven. Opdrachtgevers hebben echter profijt van langere betalingstermijnen, omdat zij op deze manier voor een langere tijd beschikken over hun liquide middelen. Laten we eerlijk zijn, wachten is niet meer van deze tijd. En factoring biedt hier een oplossing voor.

Factoring betekenis

Factoring is een alternatieve financieringsvorm voor ondernemers. Simpel gezegd betekent factoring dat jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betaaltermijn van je opdrachtgever(s). Bij o2Factoring betalen we direct jouw facturen, nemen we het debiteurenbeheer over én verzekeren we het faillissementsrisico.  Zo heb jij als ondernemer meer vrijheid en zekerheid.  Ook is factoring vaak al binnen enkele dagen geregeld, waar je bij een banklening en andere financieringen vaak weken moet wachten op je geld.

Debiteurenbeheer

Wanneer je een factuur aan ons verkoopt hoef je je geen zorgen te maken over óf de klant betaalt. Wij nemen namelijk het debiteurenbeheer voor je uit handen.   Dit scheelt je als ondernemer enorm veel tijd, want het debiteurenbeheer is meer dan alleen een factuur versturen.  En hoe meer facturen je verstuurt,  hoe meer tijd je bezig bent met het beheren van je debiteuren. Na het versturen van je factuur komt het monitoren van het verstrijken van de betalingstermijn van je facturen, het versturen van herinneringen/aanmaningen en het plegen van telefoontjes om de status van je facturen te controleren.  Dit alles plus de administratie die komt kijken bij het debiteurenbeheer doen wij voor je, dus waar wacht je nog op!

Faillissementsrisico

Het grote voordeel wat factoring met zich meebrengt is het verzekeren van jouw faillissementsrisico.  Op het moment dat jij je facturen aan ons verkoopt loop je geen risico meer op gemiste inkomsten en is  het risico op een faillissement daarmee verzekerd. Het scheelt je veel zorgen als jij je kan richten op  je bedrijf en je niet druk hoeft te maken of jouw facturen betaald worden.

American factoring

Bij American factoring is het mogelijk om zelf te bepalen welke factuur je overdraagt. Hierdoor kun je factoring inzetten voor één factuur of debiteur. Dit maakt American factoring dus een hele flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de regie in handen houdt. Je betaalt bij American factoring de kosten per factuur, dus betaal jij nooit teveel en weet je zeker dat je enkel betaalt voor wat jij nodig hebt.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring is het verplicht om je gehele debiteurenportfolio over te dragen. Dit betekent dat je verplicht bent om elke factuur bij het factoringbedrijf onder te brengen. Deze vorm na factoring is de minst flexibele, maar het voordeel ervan is dat je gehele administratie via het factoringbedrijf verloopt. Dit scheelt je een hoop kopzorgen. De kosten van traditionele factoring betaal je als een percentage over je omzet.

Hoe werkt factoring

Van de twee bovengenoemde vormen van factoring biedt o2Factoring  American factoring aan. Het proces van aanvraag tot uitbetaling werkt bij o2Factoring als volgt:

 • Je krijgt van ons een offerte op maat.
 • Vervolgens vragen we enkele documenten van je om het contract op te stellen.
 • Je ondertekent het contract. Welkom! Je bent nu klant bij o2Factoring.
 • Bepaal zelf hoeveel facturen je bij ons wilt indienen.
 • Steekproef: verificatie of de factuur in goede orde is ontvangen.
 • Factuur uitbetaald

 

American factoring uitleg

 

Wat kost factoring?

Iedere ondernemer is in onze ogen uniek. Hierdoor is er geen vast kostenplaatje te koppelen aan factoring. Daarom ontvang je van ons een offerte op maat. De kosten voor factoring zijn  bij ons een percentage per factuur.  De kosten zijn over het algemeen afhankelijk van drie factoren:

 • De kredietwaardigheid van je opdrachtgever
 • De betalingstermijn
 • Factuurbedragen/gemiddelde omzet

Om je een  goed beeld te geven van wat de kosten van factoring voor jou zouden zijn, leggen we het uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

In onderstaand rekenvoorbeeld berekenen we de kosten  met een factuur van € 2.500,- (ex. btw), op basis van 2% factorfee.

 • Het totale factuurbedrag incl. btw is € 3.025,- 
 • De factoringkosten excl. btw is € 3.025,- x 2% = € 60,50
 • De factoringkosten incl. btw is € 60,50 + 21% btw = € 73,20 
 • De directe uitbetaling bedraagt € 3.025 – € 73,20 = € 2.951,80 

Meer informatie over de kosten kan je vinden in dit artikel.

Wat zijn de voordelen voor ZZP en MKB?

O2Factoring biedt factoring voor ZZP’ers en MKB’ers. Binnen 24 uur betalen wij tot 100% van je factuur uit. Dit biedt je als ondernemer de volgende voordelen:

 • Direct je geld, waardoor je verder kunt investeren en je bedrijf kan groeien.
 • Je opdrachtgevers worden van tevoren altijd gecheckt op kredietwaardigheid, hierdoor is er een laag risico op wanbetaling.
 • O2Factoring neemt het debiteurenbeheer over. Ondernemers ervaren dit vaak als prettig, omdat het debiteurenbeheer vaak een minder leuke klus is.
 • Bij onterechte wanbetaling ben je niet altijd zelf aansprakelijk. Wij dekken namelijk je faillissementsrisico af.
 • Je kunt onze dienstverlening uitproberen met één factuur.

Zijn er ook nadelen van factoring?

Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen:

 • Privacy. De factormaatschappij heeft inzicht nodig in (een deel van) je facturen en opdrachtgevers. Het is dan ook belangrijk om een betrouwbare partij te zoeken, die netjes met je gegevens omgaat.
 • Kosten. Een ander nadeel is dat er kosten aan verbonden zitten. Dit komt omdat je een gedeelte van je marge verliest door de kosten die een factoringbedrijf rekent voor de dienstverlening.

Onze voorwaarden

Tot slot, om gebruik te maken van onze dienst dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Facturen dienen B2B verstuurd te worden.
 • Je opdrachtgever dient kredietwaardig te zijn.
 • Je onderneming moet een Nederlandse entiteit hebben.
 • Factuur moet gebaseerd zijn op afgeronde diensten en prestaties.
 • Factuur dient goedgekeurd te zijn door de opdrachtgever.

Houdt er rekening mee dat de voorwaarden wisselen per factoringmaatschappij. Zo neemt het ene bedrijf je faillissementsrisico over, terwijl het andere bedrijf het risico bij jou laat liggen. Neem deze voorwaarden mee in je overweging.

Wil je factoring eerst proberen? Dat kan!

Iedere ondernemer kan zich bij ons aanmelden voor factoring. o2Factoring is er voor alle ZZP’ers en MKB’ers die  hun bedrijf willen laten groeien. Daarom financieren wij jouw facturen en betalen we deze binnen 24 uur uit. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Vraag dan nu een offerte aan en probeer ons vrijblijvend uit.

Probeer ons uit

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

Offerte aanvragen

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen