4.5/5 uit 64 reviews
Factoring

Wat is een factoringmaatschappij?

10 juli 2024

Factoringmaatschappij

Een factoringmaatschappij zorgt ervoor dat je facturen direct na het versturen uitbetaald worden. Op die manier ben je als bedrijf niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van je opdrachtgevers. Naast de directe uitbetaling van facturen, neemt een factoringbedrijf ook het faillissementsrisico over en voert in overleg het debiteurenbeheer voor je uit. Op die manier ben je volledig ontzorgd als het gaat om de inning van je facturen. Een aantal factoringbedrijven zijn een onderdeel van een grote bank maar er zijn ook veel bank onafhankelijke factoringmaatschappijen. Wil je meer weten over factoring?

Hoe werkt een factoringmaatschappij?

In 4 simpele stappen krijg je bij o2Factoring jouw factuur binnen 24 uur uitbetaald:

 1. Offerte aanvragen
  Vul met een paar gegevens het offerteformulier in. Binnen 1 werkdag nemen wij telefonisch contact met je op om de mogelijkheden en voordelen te bespreken.

 2. Procedure klant worden
  Zodra je akkoord gaat met de offerte hebben we enkele documenten nodig om een contract op te stellen. En nadat je deze hebt ondertekent ben je klant, welkom!

 3. Factuur uploaden
  Zodra je klant bent, krijg je toegang tot een eigen factoringportal. Binnen de factoringportal heb je de mogelijkheid om je eigen facturen te uploaden.

 4. De uitbetaling van de factuur
  Binnen 24 uur na goedkeuring van de factuur ontvang jij de betaling van de factuur. Wij wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgever. Betaalt je opdrachtgever niet binnen de betalingstermijn? Dan voeren wij het debiteurenbeheer voor je uit. Binnen de factoringportal behoud je 24/7 inzicht in de status van jouw facturen.

De voordelen van samenwerken met een factoring bedrijf

 1. Directe uitbetaling

 2. Geen faillissementsrisico

 3. Overname debiteurenbeheer

Vanuit onze organisatie Vafe IT werken we nu 1 jaar samen met O2 factoring. Wij zijn zeer tevreden op de wijze wij geholpen worden, en de snelheid van handelen door O2 factoring.

Debiteurenbeheer

Zoals gezegd neemt de factoringmaatschappij je debiteurenbeheer over. Dit doen ze omdat ook het risico van de factuur is overgenomen. Door zelf het debiteurenbeheer te doen kunnen ze het risico dat aan de factuur vast zit goed inschatten.

Daarnaast heeft de factoringmaatschappij de betaaltermijn die jij hebt afgesproken met de opdrachtgever overgenomen. Ze zijn hierdoor afhankelijk van het betaalmoment van jouw opdrachtgever.

Het kan in het begin niet prettig aanvoelen om de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer bij je opdrachtgever uit te laten voeren. Hoe gaan ze om met je opdrachtgever en op wat voor toon wordt deze benadert? Om deze ongerustheid weg te nemen maken de meeste factoringmaatschappijen gebruik van een systeem waarin elk contact met jouw opdrachtgevers wordt geregistreerd zodat je kan meelezen en, indien gewenst, kan bijsturen.

Financiering van facturen

Het laten financieren van je facturen kan heel aantrekkelijk zijn. Bedrijven kiezen om verschillende redenen voor het laten financieren van facturen. In sommige gevallen hebben bedrijven direct het geld nodig om weer te kunnen investeren in nieuwe opdrachten of voor het aankopen van materialen. In andere gevallen kan factoring juist handig zijn omdat jouw bedrijf met hoge eenmalige uitgave wordt geconfronteerd. Dit is bijvoorbeeld het geval als er belasting of vakantiegeld uitbetaald moet worden.

Ook zijn er bedrijven die het makkelijk vinden om te weten dat facturen altijd direct uitbetaald worden en dat ze daarbij ondertussen ook nog eens het debiteurenbeheer niet zelf hoeven doen. Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om je facturen te laten financieren.

Meer weten over factoring?

Wil je meer weten over factoring? Wij helpen je bij o2factoring graag verder. Neem contact op en een van onze collega’s neemt graag de mogelijkheden van factoring met je door.