Geplaatst op: 9 november 2020

De overstap: van loondienst naar ondernemer

Volgens de laatste cijfers van de Kamer van Koophandel  was het aantal startende ondernemingen de afgelopen maanden in Nederland hoger in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dit gaat om de maanden juni, juli, augustus en september. Er zijn in deze maanden meer ondernemers gestart, maar ook het aantal bedrijven dat is gestopt is gestegen. Toch nemen mensen de overstap: van loondienst naar ondernemer.

Vooral dit jaar is de dynamiek in het bedrijfsleven enorm. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, nu veel ondernemers te maken hebben met hun bedrijfsvoering in coronatijd. In oktober hebben 21.338 ondernemingen zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn er 16.100 ondernemingen uitgeschreven. Dat is een toename van 45%, want in oktober 2019 waren het ‘slechts’ 11.137 stoppende ondernemingen.

Hiermee telt Nederland (eind oktober) nu in totaal 2.060.188  ondernemingen. De meeste groei binnen ondernemingen is terug te zien in de overige zakelijke dienstverlening, de detailhandel en de bouw, aldus de Kamer van Koophandel. Binnen de hotelbranche, recreatie en horeca is een waarneembare daling te zien.

Meer mensen maken de overstap naar ondernemer

De dynamiek in het bedrijfsleven schommelt enorm. Er zijn veel startende ondernemingen, maar ook veel ondernemingen die er mee stoppen. Toch blijven veel mensen de overstap maken naar het zelfstandige ondernemerschap. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de bouw, maar ook binnen de zorg. Personen die vanuit loondienst de stap zetten naar het ondernemerschap. Een grote stap, waar de nodige veranderingen bij komen kijken. Eén van deze veranderingen is het niet langer ontvangen van salaris aan het einde van de maand.

Als ondernemer maak je namelijk zelf je facturen op en dien je de afgesproken betalingstermijn af te wachten. Een gemiddelde betalingstermijn in Nederland ligt rond de 30 á 35 dagen. Dit betekent dat je deze betalingstermijn moet overbruggen, voordat je beschikking hebt over je geld. Wil je hier liever niet op wachten en wil jij je geld ontvangen zodra de factuur de deur uit gaat? In dat geval kan factoring een uitkomst voor je bieden.

Factoring in de bouw & zorg

Creëer je eigen betaling door het inzetten van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald. Daarnaast profiteer je bij o2Factoring van de volgende voordelen:

 • Het debiteurenbeheer wordt uit handen genomen.
 • Je bent verzekerd tegen het risico op faillissement.
 • Een flexibele dienstverlening.
 • 24/7 inzicht via je persoonlijke factoringportal.

Wil jij de stap maken om ondernemer te worden? In de bouw, zorg of zakelijke dienstverlening? En wil je een directe betaling van je factuur ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Het team van o2Factoring helpt je graag verder.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen