4.5/5 uit 64 reviews

De meest gestelde vragen over factoring

Heb je een vraag? Kijk dan eens hieronder bij de veelgestelde vragen, oftewel de FAQ. Twijfel je of kun je geen antwoord vinden op je vraag? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!

PSD2
Wat is PSD2?

PSD2 is een Europese wet voor betalingsverkeer. Door deze wet is het mogelijk om derden toegang te geven tot je betaalrekening. Naast banken kan je vanaf nu ook fintechs en andere bedrijven die betaaldiensten toegang geven tot je betaalrekening.

Waarom PSD2?

Door technologische ontwikkelingen verandert het betalingsverkeer, maar veranderen ook financiële diensten zich continu. Door de invoer van PSD2 hebben banken niet meer het alleenrecht binnen de financiële sector, maar kunnen ook andere bedrijven innovatieve diensten aanbieden op gebied van betalingen. Dit vergroot de concurrentie waardoor deze bedrijven zich zullen blijven ontwikkelen en hun diensten blijven verbeteren.

Is PSD2 veilig?

Iedere partij die jou om toestemming tot je betaalrekening kan vragen moet een vergunning hebben bij De Nederlandse Bank of een andere toezichthouder binnen de Europese Unie. Door deze vergunning zijn deze partijen zich verplicht te houden aan de AVG. Hierdoor blijft jouw privacy beschermd.

Hoe geef ik toestemming?

Als je klant bij ons wordt kan je dit tijdens het proces om klant te worden automatisch doorlopen door in te loggen via internetbankieren.

Voor hoelang geef ik toestemming?

Als je toestemming verleent aan een derde partij om toegang te verkrijgen tot je betaalrekening heb je ten alle tijden het recht om dit weer in te trekken. Daarnaast is de toestemming geldig voor maximaal 90 dagen. Na 90 dagen moet je opnieuw toestemming geven.

Wat gebeurt er als ik geen toestemming geef aan o2Factoring?

Wil je klant worden, maar niet direct de toestemming voor PSD2 geven, dan is het mogelijk om MT940 bestanden te downloaden en deze met ons te delen. Let er wel op dat als je besluit gebruik te maken van onze dienstverlening je alsnog toestemming voor PSD2 moet geven.

Wat doet o2Factoring met de toegang tot mijn betaalrekening?

Wij gebruiken PSD2 om geautomatiseerd inzicht te krijgen in jouw zakelijke transacties zonder dat hier mensenhanden aan te pas hoeven te komen. De volgende gegevens worden hierbij bekeken:

  • Check transactiehistorie met opdrachtgever(s)
  • In kaart brengen van financiering
  • Voorkomen van fraude gevallen
Kan o2Factoring betalingen uitvoeren vanaf mijn betaalrekening?

Nee, wij hebben alleen inzicht in jouw betaalrekening. Hierbij hebben wij geen mogelijkheid om betalingen uit te voeren vanaf jouw rekening.

Wie is EnableNow?

EnableNow is onze partner en vergunninghouder op gebied van PSD2. Door gebruik te maken van de dienst van EnableNow maken wij op een betrouwbare manier gebruik van PSD2

Heeft o2Factoring een vergunning voor PSD2?

Nee, o2Factoring heeft zelf geen vergunning voor PSD2, maar maakt gebruikt van de dienstverlening van EnableNow die wel een vergunning voor PSD2 hebben.

Jouw accountmanager helpt je verder met al je vragen

Bij o2Factoring hechten we veel waarde aan persoonlijk contact. Binnen ons bedrijf hanteren wij korte lijnen en kun je voor al je vragen bij je accountmanager terecht. Bekijk ook eens onze veelgestelde vragen.