Geplaatst op: 24 juni 2021

Renteverhoging eerder dan verwacht?

Een renteverhoging eerder dan verwacht? De rente staat laag en vanaf 2018 is er wereldwijd een dalende trend in de rentestand te zien. De Fed basisrente is van 2.5% in 2018 gezakt naar 0.25% in 2020. Tijdens de Covid pandemie is de rentestand alleen maar verder gedaald. Volgens James Bullard, bestuurder van de Federal Reserve, lijkt hier nu echter verandering in te komen. De gevolgen hiervan zijn van belang voor Nederlandse ondernemers.

Gaat de rente omhoog?

Niets staat nog vast. Maar afgelopen weekend kondigde Bullard aan dat de snel oplopende inflatie in de VS mogelijk een renteverhoging nodig maakt in 2022. Dit is opvallend want het statement geeft aan dat de rentes mogelijk een jaar eerder omhoog gaan dan beleidsmakers hadden verwacht. Dit komt mede door de stijging van de kerninflatie. Dit is de inflatie genomen zonder de invloed van volatiele componenten zoals voedsel en energie. De kerninflatie wordt nu verwacht te schommelen tussen de 3.0% in 2021 en 2.5% in 2022. Al zeggen sommige Fed-beleidsmakers dat de uiteindelijke inflatie terug zal vallen naar net iets boven de 2%. Maar wat gebeurt er als de inflatie wel deze verwachte stijging behaald?

Als de inflatie 2 jaar achter elkaar tussen de 2.5% en 3% schommelt vraagt dit om ingrijpen. Het huidige beleid van de Federal Reserve is om de inflatie in te dammen tot maximaal 2% per jaar. Als de verwachtingen uitkomen dan wordt het lastig dit target te behalen, waardoor ingrijpen met het verhogen van de rente als eerste optie op de tafel komt.

Gevolgen van een mogelijke rente verhoging

Wanneer de inflatie te ver stijgt, dan vraagt dit om een correctie. Het verhogen van de rente is dan het meest voor de hand liggende gereedschap. Maar dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor de economie. Los van het feit dat het bestedingen afremt stimuleert een hogere rente ook sparen. Niet te vergeten is dat het leningen ook duurder maakt. Dit kan ervoor zorgen dat lenen relatief minder aantrekkelijk wordt voor ondernemers. Zeker als in de nasleep van de coronacrisis veel leningen zijn gebruikt om bedrijven op de rit te houden. Die liquiditeit behouden is van belang voor bedrijven waardoor er wellicht moet worden gekeken naar alternatieven manieren van financiering die minder gebonden zijn aan een hogere rentestand.

Infographic Rente omhoog

 

Alternatieven Financiering

Factoring kan hier een oplossing bieden.  De kern van de dienstverlening is minder gebonden aan de rentestand dan een bancaire lening. Wanneer je een factuur laat voorfinancieren dan ontvang je ook geen lening, enkel een voorschot op een betaling van een geleverde dienst. Wanneer de rentes stijgen zal geen enkele dienst immuun zijn voor de effecten, maar alternatieven financieringsmethodes kunnen dan wel een stuk interessanter worden voor ondernemers.

Benieuwd naar de kosten van factoring? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij o2Factoring.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen