Verjaren van een vordering

o2Factoring: Vooruit met dat geld

Wat houdt het verjaren van een vordering in? Wat is de verjaringstermijn van een vordering en wanneer is een vordering verjaard? Wij vertellen je er meer over.

Offerte aanvragen
factoring zzp voor een offerte aanvraag

Het verjaren van een vordering gebeurd als een schuldeiser voor langere tijd geen actie onderneemt om de vordering betaald te krijgen. Als een verjaringstermijn verstreken is kan een schuldeiser de vordering niet meer bij de rechter laten voorkomen. Maar wat houdt het verjaren van een vordering in? Wat is de verjaringstermijn van een vordering en wanneer is een vordering verjaard? Wij vertellen je er meer over.

Verjaren vordering

Het verjaren van een vordering houdt simpel gezegd in dat een factuur na een bepaalde tijd niet meer via een rechtszaak te vorderen is. De factuur verdwijnt niet, maar wordt omgezet in een niet-afdwingbare natuurlijke verbintenis. Dat wilt zeggen dat de factuur enkel nog betaald kan worden als:

 • Er vrijwillig door de schuldenaar betaald wordt
 • De schuldenaar ”per ongeluk” betaald
 • Er verrekening plaats vindt met een schuld aan de schuldenaar

Wanneer is een vordering verjaard?

Zodra de betalingstermijn van een vordering is verlopen gaat in principe de verjaringstermijn in. Er staat in principe, omdat een schuldenaar nog roet in het eten kan gooien. Een schuldenaar kan namelijk beweren dat hij de factuur nooit gekregen heeft en dat hij ook nooit herinneringen of aanmaningen heeft ontvangen. In de praktijk is dit een situatie die vaak voorkomt. Het is in dit geval een stuk lastiger te bepalen wanneer de verjaringstermijn van een factuur start.

Om een factuur te laten verjaren is het de taak aan de schuldenaar om beroep op de verjaringstermijn te doen. Mocht de schuldenaar al een gedeelte van de factuur uitbetalen, uitstel voor betaling vragen of een betalingsregeling afspreken dan heeft hij hiermee de factuur erkent. Dit betekent dat de schuldenaar later geen beroep meer verjaring kan doen.

Verjaringstermijn vordering

De standaard verjaringentermijnen zijn 2 jaar (enkel voor consumentenkoop), 5 jaar of 20 jaar. Lees op de website van www.advocaten.nl terug welke vorderingen er onder welk verjaringstermijn vallen.

Wat kan je als schuldeiser tegen verjaring doen?

Als schuldeiser kan je op het moment dat de verjaringstermijn bijna verloopt er een nieuwe termijn aan vastplakken. Dit heet stuiting. Stuiten kan een schuldeiser doen door voor het einde van de verjaringstermijn de schuldenaar bewust te maken van het bestaan van de vordering. Dit doe je door een aangetekende betalingsherinnering, aanmaning of dagvaarding uit te sturen.

 

Probeer ons uit

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

Offerte aanvragen

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen