4.5/5 uit 64 reviews
Factoring

Factoring betekenis

03 november 2023

De definitie van factoring volgens het economisch woordenboek

Volgens het economisch woordenboek is de definitie van factoring als volgt:

"De debiteurenportefeuille wordt uit handen gegeven aan een extern bedrijf, de factor, dat zorgt voor de facturering, de debiteurenadministratie en de incassering van de debiteuren. Het externe bedrijf ontvangt in ruil meestal een percentage van de omzet, maar draagt ook het risico over de schulden. Het bedrijf dat de debiteuren uitbesteedt ontvangt direct bij verkoop bijna het gehele verkoopbedrag (minus het percentage) van de factormaatschappij, en kan zich zo blijven richten op haar kernactiviteiten. ” - economischwoordenboek.nl

Deze omschrijving bevat behoorlijk wat vaktaal. Hieronder onze simpele uitleg wat betreft het begrip factoring.

Factoring simpel uitgelegd

Factoring is een financiële dienst voor bedrijven en ZZP’ers. Je draagt je facturen over aan een factoringmaatschappij in ruil voor een percentage van het factuurbedrag.

Het overdragen van vorderingen

De overdracht wordt in juridische termen ‘cessie’ genoemd. De factoringmaatschappij neemt daarbij ook het risico van jouw facturen over. Je ontvangt het factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening. Jouw debiteur betaalt het bedrag rechtstreeks aan de factoringmaatschappij. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer uitbesteed, eigenlijk net zoals je je administratie kunt uitbesteden aan een boekhouder. Ondernemers maken gebruik van factoring voor het voorkomen van cashflow problemen of bijvoorbeeld het voorfinancieren van de BTW.

Twee soorten factoring

Binnen de factoringbranche zijn er twee soorten factoring te onderscheiden. American factoring & traditionele factoring.

De geschiedenis van factoring

Factoring is een concept misschien wel zo oud als de weg naar Rome. Waar handel gedreven werd, was sprake van factoring. We hoeven niet terug te gaan naar het begin om de hedendaagse vorm van factoring te begrijpen, maar om een goed beeld te schetsen van factoring gaan we terug tot de koloniale tijd. Vanuit Nederland, Frankrijk, Spanje en andere landen werden goederen verscheept naar de koloniën. Zogenaamde factors zorgden daar voor de afhandeling van de facturen, verzorgden de opslag en droeg het risico op wanbetaling van de verzendende partij.

In grove lijnen komt het overeen met de dienstverlening die wij aanbieden sinds 2012. In 2012 waren wij een van de eerste factoringmaatschappijen in Nederland en sinds 2015 is de dienst explosief gegroeid.

Factoring in Nederland

Factoring maakt sinds 2015 een explosieve groei door in Nederland. In dat jaar pasten de banken die voorheen de volledige markt beheerden hun voorwaarden aan als gevolg van nieuwe wetgeving. Sindsdien zijn er verschillende aanbieders van alternatieve financieringsvormen op de markt gekomen. De dienst, zoals wij die aanbieden, is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. American Factoring, waarbij facturen per stuk of serie worden overgedragen, werd direct een van de snelstgroeiende alternatieve financieringsvormen binnen het Nederlandse MKB.

Wil jij factoring uitproberen? Dat kan!

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat factoring voor jou kan betekenen? Ben jij je administratie beu? En wil je binnen 24 uur je geld ontvangen? Laat ons je helpen! Wij nemen je zorgen uit handen. Dit kan al met 1 factuur!