4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Financiële ratio's

04 juni 2024

Financiële ratio’s geven een inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming. In dit artikel vertellen wij je alles over financiële ratio’s wat jij moet weten.

Wat zijn financiële ratio’s?

Voor de financiële gezondheid van een onderneming wordt niet alleen naar de winst en verlies gekeken. Juist de onderlinge verbanden in je balans over een langere termijn kunnen veel inzichten geven. Uit de financiële ratio’s komen namelijk kerngetallen die iets zeggen over de gezondheid van jouw bedrijf. Dit maakt het voor financiers bijvoorbeeld gemakkelijker om een inschatting te maken of ze jou willen financieren.

De drie financiële ratio’s

Er zijn drie financiële ratio’s die veel gebruikt worden. Dit zijn de solvabiliteitsratio, liquiditeitsratio en rentabiliteitsratio. De gegevens om deze ratio’s te berekenen vind je terug op de balans.

Solvabiliteit

De solvabiliteit geeft aan in hoeverre jouw onderneming zelfstandig in staat is om aan de betaalverplichtingen op de langere termijn te voldoen. Deze ratio geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vermogen dat je nodig hebt.

De solvabiliteit bereken je als volgt:

Eigen vermogen / Totaal vermogen X 100%

Liquiditeit

Liquiditeit geeft in tegenstelling tot de solvabiliteit aan in hoeverre je onderneming in staat is om aan de betaalverplichtingen op korte termijn te voldoen. Er zijn meerdere manieren hoe je de liquiditeit kan berekenen, namelijk door middel van de current ratio, de quick ratio en door de berekening van het nettowerkkapitaal.

De berekeningen gaan als volgt:

  • Current ratio = Vlottende activa / Kort vreemd vermogen
  • Quick ratio = (Vlottende activa - voorraad) / Kort vreemd vermogen
  • Netto werkkapitaal = Vlottende activa - kort vreemd vermogen

Rentabiliteit

De rentabiliteit geeft het verband tussen de winst en het geïnvesteerde vermogen van je onderneming weer. Door dit verband kan je bekijken of je investeringen winstgevend zijn. Er zijn drie soorten rentabiliteit, namelijk de rentabiliteit eigen vermogen, rentabiliteit vreemd vermogen en rentabiliteit totaal vermogen.

De berekeningen zijn als volgt:

  • Rentabiliteit eigen vermogen = (nettowinst / eigen vermogen) x 100%
  • Rentabiliteit vreemd vermogen = (te betalen rente / gemiddeld vreemd vermogen) x 100%
  • Rentabiliteit totale vermogen = ((nettowinst + betaalde rente + belastingen) / totaal vermogen) x 100%

Wat kun je als ondernemer met deze financiële ratio’s?

De besproken ratio’s geven je inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Deze gegevens zijn voor jezelf handig om te weten, omdat je hierdoor inzicht krijgt of je bedrijf op de goede koers zit of dat er wellicht wat aanpassingen nodig zijn. Denk aan het aantrekken van meer vreemd vermogen of het verlagen van je bedrijfskosten.

Ook zijn deze financiële ratio’s handige gegevens voor financiers om te bepalen of zij een financiering aan jouw onderneming willen verstrekken.

Wil jij je ratio’s verbeteren?

Afhankelijk van welke ratio jij wilt verbeteren kun je denken aan het aantrekken van meer vreemd vermogen of het verlagen van je bedrijfskosten. Ook het verhogen van je omzet kan een gegeven zijn om je ratio’s te verbeteren.