Soorten factoring
09 januari 2023Soorten factoring en de voordelen
Wil je niet langer wachten op de uitbetaling van je facturen? Dan is factoring wellicht iets voor jou. Naast het uitkiezen van een geschikte factoringmaatschappij is het ook van belang om na te gaan welke van de soorten factoring bij je past. Er zijn namelijk verschillende soorten, met elk hun eigen eigenschappen en voordelen. Hieronder lichten we de drie bekendste soorten factoring verder uit.
De meest flexibele vorm voor ondernemers: American factoring
“Een flexibele vorm van factoring waarbij je zelf kiest welke facturen je laat voorfinancieren”
American factoring is een factoring vorm die de laatste jaren steeds populairder wordt. Vooral ZZP’ers en MKB’ers kiezen voor American factoring. Bij deze vorm van factoring wordt er vooral gekeken naar de kredietwaardigheid van je debiteuren. Er worden daarom geen strenge omzeteisen gehanteerd. Waardoor ook kleine ondernemingen of starters in aanmerking komen voor American factoring. Daarnaast is het een zeer flexibele dienstverlening, omdat je zelf mag bepalen welke factuur je indient en welke niet. Je betaalt alleen voor de facturen die je laat voorfinancieren en je zit verder niet vast aan langdurige contracten.
De voordelen van American factoring in het kort:
- Je kiest zelf welke facturen je laat voorfinancieren.
- Er is geen strenge aanmeldprocedure, waardoor je snel en makkelijk klant kunt worden.
- Bij American factoring zit je niet vast aan een langdurig contract.
Lees hier meer over American factoring
Alles uit handen genomen bij traditionele factoring
“Een voordelige vorm van factoring vooral geschikt voor grote ondernemingen”
Traditionele factoring is minder flexibel dan American factoring. Bij deze vorm van factoring moet je namelijk je gehele debiteurenportefeuille overdragen aan de factoringmaatschappij. Deze vorm van factoring is vooral gunstig voor grote ondernemingen met een hoge omzet. De kosten voor traditionele factoring zijn lager dan bij American factoring. Wel zijn er strengere aanmeld eisen en is er vaak sprake van een langdurig contract.
De voordelen van traditionele factoring in het kort:
- De kosten per factuur zijn bij traditionele factoring lager dan bij American factoring.
- Een factoringmaatschappij stelt minder strenge eisen aan je debiteuren.
- Traditionele factoring biedt zekerheid: je weet dat al jouw facturen binnen afzienbare tijd worden betaald.
Meer over traditionele factoring
Reverse factoring
“Directe uitbetaling van goedgekeurde facturen aan je crediteur”
Reverse factoring werkt precies andersom. Deze vorm van factoring kan je helpen met het uitstellen van je eigen betalingsverplichtingen. Heb jij facturen die je niet binnen de betalingstermijn van je crediteur kan voldoen? Dan kun je kiezen voor reverse factoring. De factormaatschappij betaalt de factuur direct uit aan je leverancier. Ook andersom komt het voor: jouw debiteur kan vragen of je jouw facturen wil verkopen aan een factoringmaatschappij. De partij die de opdracht geeft tot reverse factoring is verantwoordelijk voor de betaling van de factoringkosten. Deze vorm van factoring is alleen toegestaan met goedgekeurde facturen.
De voordelen van reverse factoring in het kort:
- Facturen worden snel uitbetaald.
- In verband met het verminderde risico hanteren factoringmaatschappijen een lage factorfee.
- Je zit bij reverse factoring niet vast aan een langdurig contract.
American factoring v.s. Traditionele factoring
Nog even de verschillen tussen American factoring en traditionele factoring op een rijtje:
Wil je meer weten over factoring?
Hopelijk hebben wij je meer inzicht kunnen geven in de verschillende factoring soorten. Heb je echter nog extra vragen over welke vorm het beste bij je past? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!