4.6/5 uit 66 reviews
Factoring

Zes mythes over factoring

10 januari 2023
Zes mythes over factoring

Factoring wordt binnen de ondernemersbranche steeds meer omarmd. Er zijn natuurlijk verschillende kredietvormen die voor een ondernemer van toepassing kunnen zijn, maar lang niet iedere kredietvorm is geschikt. Factoring is juist laagdrempelig en je kunt hier op korte termijn al gebruik van maken. Als je (nog) geen gebruik hebt gemaakt van factoring, kan factoring wellicht een mysterieus onderwerp voor je zijn. Er zijn namelijk wat mythes of misopvattingen aangaande factoring. Daarom hebben we deze blog gewijd aan de zes mythes rondom factoring, geheel op willekeurige volgorde.

De mythes van factoring

1. Factoring is duur

Factoring heeft de reputatie dat het gebruik hiervan veel kost. Een misopvatting is bijvoorbeeld dat een hoog percentage wordt ingehouden, waardoor je als ondernemer minder ontvangt. Dit is niet bij alle factoringbedrijven het geval. In de regel is een lening via de bank een goedkopere kredietvorm, hoewel hier wel veel voorwaarden aan zijn verbonden. Als je de uiteindelijke looptijd en percentages berekend, is een lening via de bank niet heel veel goedkoper dan factoring. Door gebruik te maken van factoring ontvang je ook nog andere voordelen. Zoals de overname van het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico.

2. Factoring is alleen voor startende ondernemers of falende bedrijven

Het is een feit dat factoring startende ondernemers een steuntje in de rug biedt. Je creëert namelijk een positieve cashflow en hierdoor kun je verder investeren in je onderneming. Factoring biedt ook een uitkomst voor bedrijven die in zwaar weer verkeren. En aan de hand van factoring weer een gezonde cashflow opbouwen.

Maar is factoring alleen geschikt voor startende ondernemers óf als je financiële problemen hebt? Dat is zeker niet het geval. Ook de grotere MKB-bedrijven hebben nog steeds baat bij factoring. Leuk feitje: factoring was in eerste instantie alleen maar gericht op grote ondernemingen. Pas sinds de laatste jaren is factoring ook toegankelijk voor kleinere (startende) ondernemingen. De factuur of facturen worden voor je voorgefinancierd en je hebt geen omkijken naar het debiteurenbeheer. Zo kun je als ondernemer focus behouden op de stabiliteit en groei van je onderneming.

3. Je moet alle facturen onderbrengen bij een factoringbedrijf

Dit kan in een woord ontkracht worden: nee! Als ondernemer ben je niet verplicht om alle facturen bij een factoringbedrijf onder te brengen. Je kunt namelijk al gebruik maken van factoring aan de hand van één factuur. Bij traditionele factoring is het gewenst dat alle facturen worden ondergebracht bij een factoringbedrijf, maar veel hedendaagse factoringbedrijven hanteren de vorm American factoring. Zo maak je gebruik van een flexibele vorm van financiering, waarbij je zelf de keuze(s) maakt.

4. Traditionele kredietvormen zijn beter

‘’Een lening afsluiten bij de bank is beter en goedkoper.’’ Dat kan op het eerste gezicht ook zo lijken, maar uiteindelijk zitten er veel meer haken en ogen aan. De bank is minder flexibel in vergelijking tot factoring. En er worden veel meer eisen en voorwaarden aan je onderneming gesteld. Daarnaast is het goed om te weten dat een lening of krediet een vorm van een schuld is. Terwijl factoring dat niet is.

5. ‘’Wat moet mijn opdrachtgever wel niet denken?’’

Klanten van factoringbedrijven maken zich wel eens zorgen over hun eigen reputatie. Juist omdat ze gebruik maken van factoring. ‘’Wat moet mijn opdrachtgever wel niet denken?’’ ‘’Nu denkt hij of zij dat het waarschijnlijk slecht gaat met mijn onderneming.’’ Of het volgende: ‘’het gaat jullie alleen maar om snel geld innen, jullie denken vast niet aan mijn relatie met mijn opdrachtgever.’’

Laten we hier maar snel een oordeel over geven: nee, dat is niet het geval. Factoringbedrijven begrijpen de waarde van een goede zakenrelatie. Daarnaast willen factoringbedrijven ook het liefst een langdurige relatie opbouwen met klant en opdrachtgever. Service staat bij o2Factoring namelijk hoog in het vaandel.

6. Elk factoringbedrijf is hetzelfde

Ook deze mythe kan ontkracht worden. Niet elk factoringbedrijf is hetzelfde. Sommige factoringbedrijven zijn namelijk alleen gericht op het MKB óf alleen op freelancers. De branche waarin het factoringbedrijf zich specialiseert kan verschillen ten opzichte van andere bedrijven. Het ene factoringbedrijf wil zich meer focussen op service en klantgerichtheid, terwijl het andere bedrijf alleen kijkt naar kwantiteit en snelheid. Als je gebruik wenst te maken van factoring, zorg er dan voor dat je je eerst gaat oriënteren. Dan weet je ook welk factoringbedrijf het beste bij je past.

Heb je aan de hand van deze zes mythes over factoring nog vragen? Je kunt geheel vrijblijvend een offerte opvragen en ons team informeert je graag over de mogelijkheden.