Geplaatst op: 9 juni 2021

De wettelijke betalingstermijn

Ben je op de hoogte van de wettelijke betalingstermijn van jouw factuur? Als ondernemer is het van belang dat je enige kennis hebt over de wettelijke betalingstermijn. Als je je diensten levert aan bedrijven of bijvoorbeeld de overheid zijn er richtlijnen waar je je aan moet houden m.b.t. maximale betalingstermijnen. Een betalingstermijn van 30 dagen wordt in Nederland gemiddeld het meest gehanteerd.

Wat is de wettelijke betalingstermijn van een factuur?

De wettelijke betalingstermijn is vastgelegd, zodat bedrijven niet te maken krijgen met extreem lange betalingstermijnen. In het verleden kwam het wel eens voor dat een betalingstermijn 90 dagen duurde. Dit werd voornamelijk gehanteerd door grote corporate bedrijven om zo de cashflow beter te managen. Er is onderscheid te maken binnen de verschillende betalingstermijnen, maar dat heeft ook te maken met het type opdrachtgever waar je voor werkt. We kunnen 3 verschillende opdrachtgevers onderscheiden: het mkb/zzp, grote (corporate) ondernemingen en de overheid. Als je wilt weten in welke categorie jouw opdrachtgever valt, kun je de criteria hier teruglezen.

vergelijking van wettelijke betalingstermijnen

In bovenstaande afbeelding hebben we het per groep inzichtelijk gemaakt. Zo zijn er betalingstermijnen van 30 dagen, 60 dagen of zelfs langer. Kort gezegd hebben bedrijven (mkb/zzp) een maximale wettelijke betalingstermijn van 60 dagen. Zo heeft de overheid een maximale wettelijke betalingstermijn van 30 dagen. Wel is het zo dat er voor de kleinere bedrijven een uitzondering is gemaakt. Kleinere bedrijven mogen per wettelijke uitzondering een langere betalingstermijn hanteren. Deze wet tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen is per 1 juli 2017 van kracht. En wordt ook wel ‘wet late betalingen’ of ‘wet betalingstermijnen’ genoemd.

Wetgeving

Per 1 juli 2017 gelden dus strikte regels. Met name voor de grote ondernemingen als ze zaken doen met kleinere bedrijven. Kort gezegd kunnen grote ondernemingen geen betalingstermijnen afsluiten van meer dan 60 dagen. Dit is van toepassing als grote ondernemingen zaken doen met het MKB of zelfstandig ondernemers. Dan betreft de betalingstermijn maximaal 60 dagen. Maar wat wordt dan verstaan onder het MKB? Dit betreft bedrijven waarvan o.a. de netto-jaaromzet lager is dan € 40.000.000 en waar niet meer dan 250 werknemers werken.

Afgelopen maart ’21 is dit nogmaals binnen het kabinet aan bod gekomen dankzij het ministerie Economische Zaken en Klimaat (EZK). In dit wetsvoorstel wordt benadrukt dat de betalingstermijn van grootbedrijven aan het MKB verkort moet worden naar een betalingstermijn van maximaal 30 dagen. Dit is terug te lezen in het persbericht van half maart.

Alternatieve  oplossing

Wil je niet langer de betalingstermijn van jouw debiteur afwachten? Dan is er nog een alternatieve oplossing door gebruik te maken van factoring. Bij o2Factoring financieren we facturen voor. Na goedkeuring van je aanvraag heb je het geld binnen 24 uur op je rekening staan. Zo hoef je niet langer de betalingstermijn af te wachten, dit nemen we van je over en wij wachten de betaling(en) van jouw debiteur af.

Wij helpen je graag verder met de juiste financieringsmethode. Wil je hier meer over weten? Laat een bericht achter of vraag een offerte op maat aan. We nemen vervolgens spoedig contact met je op.

 

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen