Factoring betekenis

o2Factoring
betaalt je facturen
binnen 24 uur uit.

De definitie van factoring

Factoring is een financieringsvorm die steeds populairder wordt. Toch is het voor veel mensen nog een onbekend begrip. Wat betekent factoring nou precies? Wij leggen het je graag uit. Volgens het economisch woordenboek is de definitie van factoring als volgt:

De debiteurenportefeuille wordt uit handen gegeven aan een extern bedrijf, de factor, dat zorgt voor de facturering, de debiteurenadministratie en de incassering van de debiteuren. Het externe bedrijf ontvangt in ruil meestal een percentage van de omzet, maar draagt ook het risico over de schulden. Het bedrijf dat de debiteuren uitbesteedt ontvangt direct bij verkoop bijna het gehele verkoopbedrag (minus het percentage) van de factormaatschappij, en kan zich zo blijven richten op haar kernactiviteiten. ” – economischwoordenboek.nl

Deze omschrijving bevat behoorlijk wat vaktaal. Hieronder onze simpele uitleg wat betreft het begrip factoring.

Factoring simpel uitgelegd

Factoring is een financiële dienst voor bedrijven en ZZP’ers. Je draagt je facturen over aan een factoringmaatschappij in ruil voor een percentage van het factuurbedrag. Deze overdracht wordt in juridische termen ‘cessie’ genoemd. De factoringmaatschappij neemt daarbij ook het risico van jouw facturen over. Je ontvangt het factuurbedrag binnen 24 uur op je rekening. Jouw debiteur betaalt het bedrag rechtstreeks aan de factoringmaatschappij. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer uitbesteed, eigenlijk net zoals je je administratie kunt uitbesteden aan een boekhouder.

Binnen de factoringbranche zijn er twee soorten factoring te onderscheiden. American factoring & traditionele factoring. Hieronder leggen we ze allebei aan je uit.

Traditionele factoring

De naam zegt het al. De eerste vorm die we bespreken is de meest traditionele van de twee. Bij deze vorm van factoring draag je je volledige debiteurenbestand over aan een factoringmaatschappij. Je moet dus al je facturen overdragen. Het voordeel is dat je je niet langer druk hoeft te maken over je administratie. Dit is namelijk in handen van de factoringmaatschappij. Traditionele factoring is voornamelijk geschikt voor grote bedrijven. Bedrijven uit het MKB en ZZP’ers kiezen daarom vaak voor een alternatief: American factoring.

American factoring

American factoring is de meest flexibele vorm voor ondernemers. Bij deze vorm van factoring kies je zelf welke facturen je onderbrengt bij de factoringmaatschappij. Het is niet verplicht de volledige omzet onder te brengen. Het kan zelfs al vanaf één factuur. Je kunt dus tactisch beslissen welke facturen je wil laten uitbetalen via een factoringmaatschappij en welke niet. Je betaalt ook per ingediende factuur. De kosten per factuur zijn om deze reden vaak hoger dan bij Traditionele factoring. Het grote voordeel van American factoring is de flexibiliteit en de snelle uitbetaling. Je ontvangt vaak al binnen 24 uur de betaling van je factuur. In vergelijking met de gebruikelijke 30 dagen is dat nogal een verschil.

Uitbesteding van de debiteurenportefeuille

Zoals hierboven beschreven zijn er nogal wat verschillen tussen de twee vormen van factoring. De overeenkomst is, dat bij beide factoringvormen de debiteurenportefeuille wordt uitbesteed. Dat klinkt een stuk lastiger dan het daadwerkelijk is. Het betekent simpelweg dat de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer van je facturen overneemt. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over wanbetalers. Of het nu gaat om één factuur of om het gehele debiteurenbestand: de factoringmaatschappij neemt het hele proces van je over.

Waar wacht je nog op? Probeer o2Factoring gratis

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat factoring voor jou kan betekenen? Ben jij je administratie beu? En wil binnen 24 uur je geld ontvangen? Laat ons je helpen! Wij nemen je zorgen uit handen. Dit kan al met 1 factuur!
Vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen