Geplaatst op: 14 februari 2022

Factoringmaatschappijen vergelijken in Nederland

In Nederland zijn er verschillende factoringbedrijven actief. Het is niet eenvoudig om op basis van de websites van deze bedrijven te bepalen welk factoringmaatschappij bij je past. Op elke website zal staan dat ze facturen snel uitbetalen maar waar kun je nog meer opletten? En hoe bepaal je of een bedrijf betrouwbaar is? In dit artikel helpen je op weg om zo zelf snel te kunnen oordelen of een factoringmaatschappij bij je past.

Waarom factoring vergelijken?

Zodra je overweegt om je facturen sneller te laten uitbetalen en gaat zoeken naar verschillende factoringmaatschappijen in Nederland dan zie je dat er best wat aanbieders zijn. Je mag er vanuit gaan dat elke factoringmaatschappij facturen snel uitbetaalt. Dat gaat het verschil niet direct maken. Maar waar kun je dan wel opletten als je de bedrijven wilt vergelijken?
Je kunt dit opdelen in 3 verschillende onderdelen: kosten, service en kleine letters / betrouwbaarheid.

Hoe kies ik een factoringmaatschappij?

Alle factoringmaatschappijen in Nederland doen in principe hetzelfde. Om je op weg te helpen hebben wij hier een overzicht van de verschillen.

1. Kosten per transactie

Het kan lastig zijn om de kosten die factoringmaatschappijen in rekening brengen goed te vergelijken. De manier waarop factoringbedrijven de kosten in rekening brengen kan namelijk verschillen.
Een goede manier om de kosten onderling toch te kunnen vergelijken is door te kijken naar de totale kosten die per transactie of per maand in rekening worden gebracht. De meeste factoringbedrijven zullen in de offerte die ze versturen een voorbeeld berekening maken op basis van je gemiddelde factuurbedrag zodat je de totale kosten per transactie weet. Vervolgens kun je objectief de kosten per transactie gaan vergelijken van de verschillende offertes die je hebt ontvangen.

2. Soort factoring

In Nederland worden verschillende soorten factoring aangeboden. De 2 belangrijkste zijn Traditionele Factoring en American Factoring. Het verschil tussen deze 2 zit hem in de looptijd van het contract en de verplichting om wel/niet je gehele omzet onder te brengen bij het factoringbedrijf.
Bij traditionele factoring zie je in de regel dat er een verplichting is om je gehele omzet onder te brengen bij het factoringbedrijf en dat de contracten die je afsluit voor een wat langere periode zijn (ga hierbij uit van in ieder geval 1 jaar).
Bij bedrijven die American Factoring aanbieden kan je normaal gesproken kiezen welke facturen je wel ter factoring onderbrengt en welke niet. Daarnaast zijn de contracten vaak ook direct opzegbaar.

Binnen deze 2 verschillende vormen kan ook het service level verschillen. Hierbij kan je denken aan het debiteurenbeheer dat wel of niet voor je wordt gedaan en een kredietverzekering die je wel of niet direct afsluit via het factoringbedrijf.

3. De kleine lettertjes

Omdat het over je geld gaat is het goed om een aantal zaken te controleren voordat je in zee gaat met een factoringbedrijf. Het is goed om na te vragen hoe het traject eruit ziet als een van je opdrachtgevers niet of te laat betaalt. Neemt het factoringbedrijf alle risico’s over of ben je verplicht om na een x aantal dagen het factuurbedrag terug te betalen aan het factoringbedrijf? Ook is het goed om te onderzoeken of het factoringbedrijf betrouwbaar en financieel stabiel is. Er zijn 2 organisaties die de betrouwbaarheid en de financiële stabiliteit onderzoeken: Stichting de Beslissende Factor en Stichting MKB Financieren zijn 2 stichtingen die een keurmerk uitgeven. Als het factoringbedrijf hierbij is aangesloten mag je aannemen dat de kleine lettertjes op orde zijn.

Benieuwd of o2Factoring bij jou past?

Een factoringmaatschappij past bij je indien ze de optimale combinatie maken tussen service, prijs en betrouwbaarheid. Bij o2factoring helpen we je graag verder in je zoektocht door zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen. Je kunt hiervoor altijd met een van onze accountmanagers contact opnemen.

Wij geloven erin dat ons product de optimale combinatie maakt tussen prijs en service en helpen je graag verder op weg!

 

 

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen