Geplaatst op: 28 februari 2018

Financiering MKB

Wat zijn de financieringsmogelijkheden voor het MKB?

Als ondernemer heb je soms behoefte aan extra financiële middelen. Bijvoorbeeld om de groei van je bedrijf te stimuleren, omdat je wilt innoveren of omdat je simpelweg bepaalde rekeningen moet betalen. Je zoekt hiervoor de juiste financieringsvorm. Tegenwoordig zijn er meer keuzes dan alleen de optie van een banklening. Denk maar eens aan crowdfunding, leasing of factoring. Ben jij op zoek naar financiering voor het MKB? Vandaag lichten we drie vormen toe.

Alternatieve financiering MKB

Wanneer je behoefte hebt aan extra liquiditeit denk je vaak als eerste aan het afsluiten van een banklening. Helaas is het voor een startende ondernemer soms best lastig om een traditionele lening rond te krijgen bij een bank. Een bank stelt vaak strenge eisen waar de MKB’er niet aan kan voldoen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook alternatieve financieringsmogelijkheden. Hieronder lichten wij vier vormen toe.

 • Crowdfunding
  Crowdfunding wordt vrij vertaald als investering door de massa. Oftewel een groep mensen investeert gezamenlijk in één project. Vaak is deze groep mensen zeer omvangrijk, waardoor de investering per persoon relatief klein is. De groep, ook wel de ”crowd”, genoemd kan op basis van verschillende beweegredenen besluiten om te investeren:

  • Donatie: mensen investeren, omdat zij daar een goed gevoel bij hebben. Vaak zijn dit familieleden, vrienden of kennissen die graag een steentje bijdragen aan jouw project;
  • Sponsoring: in ruil voor een investering ontvangt men een niet-financiële vergoeding;
  • Lenen: de persoon die investeert ontvangt het ingelegde bedrag terug en ontvangt hierover rente;
  • Participeren: de investeerder deelt mee in de waardeontwikkeling van je project.
 • Leasing
  Door gebruik te maken van leasing kun je beschikken over bedrijfsmiddelen, zonder dat je daarvoor een in één keer een grote investering hoeft te doen. Je koopt de producten niet, maar je krijgt ze ter beschikking tegen een vast bedrag per maand. Je behoudt hierdoor je werkkapitaal binnen je onderneming.
 • Microkrediet
  Starters of kleine ondernemers kunnen vaak geen lening bij een bank krijgen. Zij komen vaak wel in aanmerking voor een microkrediet. Dit is een zakelijke lening tot €50.000 voor MKB’ers. De lening plus de rente moet binnen 10 jaar terugbetaald worden. Je doet dit in maandelijkse termijnen.
 • Factoring
  Factoring is een zeer aantrekkelijke financieringsvorm voor het MKB. Dit is een financieringsvorm op basis van je debiteuren. De factoringmaatschappij betaalt jouw facturen direct aan je uit. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten op de betalingstermijnen van je opdrachtgever(s). Je beschikt direct over je geld, waardoor de cashflow van je onderneming door blijft lopen.

Factoring als financiering voor het MKB

Veel MKB’ers kiezen voor factoring als alternatieve financieringsvorm. Op deze manier beschik je direct over je eigen geld. Je trekt geen vreemd vermogen aan. Je verhoogt hiermee dus ook de solvabiliteit van je onderneming. Het is een snelle, flexibele en eenvoudige financieringsvorm en daarom ook zo populair binnen het MKB.

Wat zijn de voordelen van factoring

Wanneer je kiest voor factoring, wordt je factuur direct uitbetaald. Je beschikt direct over meer werkkapitaal, waardoor je kunt blijven investeren in je onderneming. Wanneer je gebruikmaakt van factoring profiteer je daarnaast nog van andere voordelen:

 • Geen debiteurenbeheer:
  De factoringmaatschappij neemt ook jouw debiteurenbeheer over. Op deze manier hou jij meer tijd over voor je onderneming. Bovendien hoef jij je niet meer druk te maken om wanbetalers.
 • Loop geen risico op faillissement van je klant:
  Door gebruik te maken van factoring zijn jouw facturen automatisch verzekerd tegen het faillissementsrisico.
 • Profiteer van een flexibele dienstverlening:
  Factoringmaatschappijen bieden een contract van ten minste één factuur. Hierdoor kun je factoring ook éénmalig uit proberen!

Factoring bij o2Factoring

Ben jij als MKB’er op zoek naar een alternatieve financieringsvorm? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij betalen jouw facturen direct voor je uit. Je betaalt hiervoor slechts een klein percentage van je factuurbedrag. Omdat wij vooral kijken naar de kredietwaardigheid van je debiteuren, kunnen ook kleine en startende ondernemers bij o2Factoring terecht. De aanmeldeisen zijn minimaal. Binnen 24 uur kun je al klant zijn en gebruikmaken van onze dienstverlening!

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen