Geplaatst op: 28 februari 2018

Financiering mkb

Op zoek naar een financieringsvorm voor het MKB? Dan zijn er meer keuzes dan alleen de optie van een banklening. Tegenwoordig zijn er veel alternatieve financieringsvormen waar jij, als MKB’er, gebruik van kan maken. Denk maar eens aan crowdfunding, leasing of factoring. Het is zelfs mogelijk om een combinatie van verschillende financieringsvormen te gebruiken. Dit wordt stapelfinanciering genoemd. Ben jij op zoek naar financiering MKB? Vandaag lichten we drie vormen toe.

Crowdfunding

Crowdfunding wordt vrij vertaald als investering door de massa. Oftewel een groep mensen investeert gezamenlijk in één project. Vaak is deze groep mensen zeer omvangrijk, waardoor de investering per persoon relatief klein is. De groep ook wel de ”crowd” genoemd kan op basis van verschillende beweegredenen besluiten om te investeren:

 • Donatie: mensen investeren, omdat zij daar een goed gevoel bij hebben. Vaak zijn dit familie, vrienden of kennissen die graag een steentje bijdragen aan jouw project;
 • Sponsoring: in ruil voor een investering ontvangt men een niet-financiële vergoeding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een CD als jouw project is om een CD uit te geven;
 • Uitlenen: de persoon die investeert ontvangt het ingelegde bedrag terug en ontvangt hierover rente;
 • Participeren: de investeerder deelt mee in de waardeontwikkeling van je project.

Leasing

Als je gebruik maakt van leasing stelt een leasemaatschappij een object/bedrijfsmiddel op basis van lease aan jou als ondernemer in gebruik of eigendom. Je betaald maandelijks een leasetermijn aan de leasemaatschappij. Aan het einde van het contract word je afhankelijk van de leasevorm direct eigenaar van het object of bepaal je aan het einde van de leaseperiode of je eigenaar van het object wilt worden. Door gebruik te maken van leasing hoef je niet in één keer een grote investering te doen, maar betaal je maandelijks een kleiner bedrag. Op deze manier behoudt je het werkkapitaal binnen je bedrijf.

Factoring

Factoring is een vorm van financiering waarbij je facturen direct uitbetaald worden. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten op de betalingstermijnen van je opdrachtgever(s). Je beschikt direct over je geld, waardoor de cashflow van je onderneming door blijft lopen. Als je gebruik maakt van factoring profiteer je daarnaast van de volgende voordelen:

 • Geen debiteurenbeheer. Behoudt de relatie met je klant commercieel en houdt meer tijd over om te besteden aan het ondernemen zelf.
 • Loop geen risico op faillissement van je klant. Door gebruik te maken van factoring zijn jouw facturen automatisch verzekerd tegen het faillissementsrisico.
 • Profiteer van een flexibele dienstverlening. Wij bieden een contract van ten minste één factuur. Hierdoor kan je factoring ook éénmalig uit proberen!

Stapelfinanciering

Het kan voorkomen dat je bij één partij niet je gehele financieringsbehoefte kan onderbrengen. In dat geval kan stapelfinanciering een mogelijkheid zijn. Wij adviseren je om contact op te nemen met een financieel adviseur die je meer kan vertellen over de mogelijkheden hiervan.

 

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen