Geplaatst op: 28 januari 2022

Wat is een factoringmaatschappij?

Wat is een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij zorgt ervoor dat je facturen direct na het versturen uitbetaald worden. Op die manier ben je als bedrijf niet langer afhankelijk van de betaaltermijn van je opdrachtgevers. Naast de directe uitbetaling van facturen, neemt een factoringbedrijf ook het faillissementsrisico over en voert in overleg het debiteurenbeheer voor je uit. Op die manier ben je volledig ontzorgd als het gaat om de inning van je facturen. Een aantal factoringbedrijven zijn een onderdeel van een grote bank maar er zijn ook veel bank onafhankelijke factoringmaatschappijen.  Wil je meer weten over factoring?

Wat doet een factoringmaatschappij?

Een factoringmaatschappij zorgt voor de directe uitbetaling van je facturen. Vervolgens wacht de factoringmaatschappij op de betaling van jouw opdrachtgever(s). Effectief nemen ze hierdoor de betaaltermijn van de opdrachtgever(s) over. Veel factoringbedrijven gebruiken hiervoor het juridische middel “Cessie”. Dit betekent dat je je facturen aan het factoringbedrijf cedeert waardoor het factoringbedrijf gerechtigd is om jouw factuur te innen. Daarnaast betekent dit ook dat het factoringbedrijf het faillissementrisico van je overneemt.
Je krijgt hierdoor zowel de directe betaling als de overname van het faillissementsrisco in een. Daarnaast nemen veel factoringmaatschappijen ook namens jou het debiteurenbeheer bij je opdrachtgevers over. Dit kan veel tijd schelen.

De voordelen

 1. Directe uitbetaling

 2. Geen failissementsrisico

 3. Overname debiteurenbeheer

De nadelen

 1. Factoringbedrijf heeft contact met jou opdrachtgever

 2. Sommige debiteuren kunnen niet geaccepteerd worden

 3. Factoringbedrijven brengen kosten voor dienstverlening in rekening

Debiteurenbeheer

Zoals gezegd neemt de factoringmaatschappij je debiteurenbeheer over. Dit doen ze omdat ook het risico van de factuur is overgenomen. Door zelf het debiteurenbeheer te doen kunnen ze het risico dat aan de factuur vast zit goed inschatten. Daarnaast heeft de factoringmaatschappij de betaaltermijn die jij hebt afgesproken met de opdrachtgever overgenomen. Ze zijn hierdoor afhankelijk van het betaalmoment van jouw opdrachtgever.

Het kan in het begin niet prettig aanvoelen om de factoringmaatschappij het debiteurenbeheer bij je opdrachtgever uit te laten voeren. Hoe gaan ze om met je opdrachtgever en op wat voor toon wordt deze benadert? Om deze ongerustheid weg te nemen maken de meeste factoringmaatschappijen gebruik van een systeem waarin elk contact met jouw opdrachtgevers wordt geregistreerd zodat je kan meelezen en, indien gewenst, kan bijsturen.

Financiering van facturen

Het laten financieren van je facturen kan heel aantrekkelijk zijn. Bedrijven kiezen om verschillende redenen voor het laten financieren van facturen. In sommige gevallen hebben bedrijven direct het geld nodig om weer te kunnen investeren in nieuwe opdrachten of voor het aankopen van materialen. In andere gevallen kan factoring juist handig zijn omdat jouw bedrijf met hoge eenmalige uitgave wordt geconfronteerd. Dit is bijvoorbeeld het geval als er belasting of vakantiegeld uitbetaald moet worden.

Ook zijn er bedrijven die het makkelijk vinden om te weten dat facturen altijd direct uitbetaald worden en dat ze daarbij ondertussen ook nog eens het debiteurenbeheer niet zelf hoeven doen. Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om je facturen te laten financieren.

Meer weten over factoring?

Wil je meer weten over factoring? Wij helpen je bij o2factoring graag verder. Neem contact op en een van onze collega’s neemt graag de mogelijkheden van factoring met je door.
Direct een offerte aanvragen kan natuurlijk ook.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen